IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в Южна Корея се понижи до 1,6% през третото тримесечие

Страната увеличава мерките за стимулиране на вътрешното търсене, което трябва да компенсира свиването на износа заради забавянето в САЩ и еврозоната

10:26 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Растежът в Южна Корея се понижи до 1,6% през третото тримесечие

Икономиката на Южна Корея през третото тримесечие се разшири с най-бавното си темпо от почти 3 години, след като световното икономическо забавяне се отрази неблагоприятно върху търсенето на нейните стоки, а компаниите свиха инвестициите си, съобщи ВВС.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 1,6% на годишна база, като ръстът за предходното тримесечие е 2,3% при първоначално обявени 2,4%. На тримесечна база икономиката се е разширила с 0,2%.

Централната банка през последните 4 месеца понижи на два пъти основния лихвен процент, за да стимулира ръста, но слабите данни може да я накарат да предприеме други мерки. Последното понижение бе през този месец, като основният лихвен процент бе свален до 2,75% от 3%.

Им Но-Юнг, главен икономист в IM Investment and Securities, заяви, че финансовата институция може допълнително да понижи основната лихва през следващите месеци, тъй като „серията от понижения не успяха да постигнат пълния си ефект за подкрепа на икономиката“.

Износът на Южна Корея, който допринася за около половината от БВП на страната, получи тежък удар от забавянето на ключови за страната пазари като САЩ и еврозоната. Политиците обаче откриха, че е трудно да стимулират вътрешното търсене в достатъчна степен, за да компенсира спада в продажбите в чужбина.

Тъй като икономическата обстановка на ключовите ѝ пазари остава несигурна, Южна Корея увеличава мерките за повишаване на вътрешното търсене. През миналия месец тя обяви пакет със стимули на стойност 5,2 млрд. долара, който включва данъчни облекчения върху доходите на населението и при покупката на жилища и автомобили.

Според част от анализаторите подобни мерки, съчетани с поредицата от понижения на основната лихва, вероятно ще имат положително въздействие върху ръста през настоящото тримесечие.

„Последните стимулиращи мерки, обявени от корейското правителство, ще дадат ефект през четвъртото тримесечие“, коментира Лий Чул-Хи, главен икономист в Tong Yang Securities. По думите му очакванията са през периода октомври-декември икономиката на страната да се разшири с 0,8% на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още