IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скок на новите молби за помощи за безработни в САЩ

Възможно е данните за първата седмица на октомври да са изопачени от нова методология на изчисление в един от щатите

17:45 | 18.10.12 г. 1
Скок на новите молби за помощи за безработни в САЩ

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни в САЩ, е скочил рязко през миналата седмица, заличавайки силния спад от предходната, но все още показва слабо оздравяване на пазара на труда, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Молбите са се увеличили с 46 000 до сезонно изгладените 388 000. Повечето икономисти смятат, че показател под 400 000 сочи подобрение на пазара на труда.

Средният показател за последните 4 седмици, смятан за по-добър измерител на тенденциите на пазара на труда, нараства през миналата седмица с едва 750 молби до 365 500.

„Подобряването на пазара на труда ще остане бавно и неравномерно“, заяви Джоузеф Тревисани, пазарен стратег в Worldwide Markets в Уудклиф Лейк, щата Ню Джърси.

Данните за предходната седмица бяха коригирани към ръст до 342 000 молби от първоначално обявените 339 000. Тогава това бе необичаен спад от цели 30 000 молби, но представител на министерството на труда обяви, че изглежда административни проблеми на държавно ниво са изопачили представените числа.

Той уточни, че за началото на всяко тримесечие е нормално да има увеличение на молбите, но вероятно един от щатите е използвал различна методология за изчислението им от стандартната, което е довело до сериозните отклонения напоследък.

Представителят на министерството отказа да посочи името на щата, макар че от министерството обявиха, че единственият, който е представил спад с повече от 1 000 молби, е Калифорния.

Сериозните отклонения може да затруднят оценката за това дали молбите за помощи за безработни показват подобрение в наемането на служители през октомври, след като миналата седмица е периодът, използван от министерството на труда за проучване сред работодателите и за изчисление на това колко нови служители са били наети.

Показателят за последните 4 седмици обаче е 13 000 молби по-нисък спрямо същата седмица на септември. „Наистина изглежда, че пазарът на труда се подобрява, най-малко в това отношение“, заяви Пиер Елис, икономист в  Decision Economics в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
" вероятно един от щатите е използвал различна методология за изчислението им от стандартната, което е довело до сериозните отклонения напоследък."явно някой щат е загрижен прекалено много Обама да бъде избран и видяхме парадокс миналата седмица в който безработицата е уникално ниска, а растеж няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още