IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в ЕС и еврозоната остава без промяна през септември

Цените на горивата и електричеството "напомпват" поскъпването, отбелязват от Евростат

15:33 | 16.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в ЕС и еврозоната остава без промяна през септември

Инфлацията в ЕС и еврозоната остава без промяна, показаха статистическите данни на Евростат за септември. В еврозоната е измерена инфлация в размер на 2,6%, докато в ЕС е малко по-висока – 2,7 на сто.

Данните показват, че през септември най-ниска е била годишната инфлация в Гърция, където цените на потребителските стоки са се повишили с 0,3%. Следват Швеция (1%) и Латвия (1,9%). На обратния полюс се нареждат Унгария (6,4%), Румъния (5,4%) и Естония (4,1%).

През септември годишната инфлация у нас достига 3,4%, изчисли европейският статистически институт.

През отчетения период най-рязко са се повишили цените на транспортните услуги (4,8%) и на алкохола и цигарените изделия (4%), показа анализът на данните за еврозоната. В същото време обаче намаляват разходите за комуникации (-3,3%). Забавен е ръстът на разходите за образование (0,5%), както и в графата „Почивка и културни развлечения“, където увеличението е от 1,1%.

Детайлизираната справка показва, че цените на горивата за нуждите на транспорта, електричеството и на природния газ и горивата за отопление са имали най-значително влияние за „напомпване“ на инфлацията през миналия месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
noker.bg
преди 11 години
Инфлацията не е характерно вление за страни със стабилна валута. Ето защо в еврозоната не е регистрирана такава. Що се отнася до спекулациите за нестабилността на еврото, поради няколко задлъжняли държави от евросъюза, това е само игра на борсовите акули, за да извличат печалби от повишаването и понижаването на единната европейска валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още