IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ планира мащабно влизане на пазара на ДЦК до два месеца?

След интервенцията ще се направи пауза за анализ на резултатите и тогава ще се мисли за нови намеси, разкрива източник на Ройтерс

16:36 | 05.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ планира мащабно влизане на пазара на ДЦК до два месеца?

Ръководителите на Европейската централна банка планират намеса в голям обем на пазара на държавни ценни книжа до месец-два. След масираните действия обаче ще последва период, в който няма да се правят покупки и ще се оценяват ефектите от действията, е обявил анонимен източник, запознат с намеренията, пред Ройтерс.

До този момент детайлите по новата операция за вливане на ликвидност, обявена от Марио Драги през миналия месец, са изключително оскъдни. Липсват отговори на въпросите за стратегията на ЕЦБ и до кога би продължило изкупуването на облигации. 

Източникът на Ройтерс посочва, че операцията ще бъде прекратявана регулярно за периоди от месец или повече, за да се оценяват ефектите върху пазара. През това време експертите от т.нар. „тройка“ - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия, ще анализират дали засегнатите от програмата държави изпълняват ангажиментите си по спасителните планове.

Както е известно, действията на ЕЦБ и последния кръг вливане на ликвидност, ще са насочени само към държавните облигации на онези страни, които са договорили спасителни пакети.

„След периода на масирани покупки ЕЦБ ще спре действията си и ще последва фаза на анализ. След анализа ще се взимат решения дали операцията продължава или се спира. По време на периодите на действия влизането на пазара ще е мащабно“, обяснява източникът на Ройтерс.

На този етап информацията не е потвърдена официално от Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Никой не мисли за глобалната икономика. Стагфлацията е неизбежна, точно както се е случило през 70-те, когато друг , Уилиам Милър, бидейки шеф на ФЕД, задържа лихвите на рекордно ниско ниво въпреки пълзящата инфлация.Целите и тогава, и сега са едни и същи- срив на долара и рязко повишаване на американският износ.Надеждата -че ниските лихви ще стимулират икономическата активност,износът ще покачи БВП,както и строителството и автомобилостроенето. Тръц-1980-та инфлацията стига 15%, а безработицата - 10%.Налага се еврейската *** да бъде изгонена и на негово место да се извика Пол Волкър, който ударно вдига лихвите на 20% за да озапти галопиращата инфлация.Естествено,3 години след това, когато стабилизацията е вече факт, Рейгън му намазва ските за благодарност и поставя начело на ФЕД престъпникъа от галактическа величина Алън Грийнспан..чийто принос за световната икономика е повече от познат!Да видим кога достойният му наследник Бернанке ще бъде изритан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Докога може да продължи вливането на ликвидност от ЕЦБ от ФЕД и останалите играчи? Докъде може да стигне затягането на коланите и разходите? Защо си мислят, че така ще измъкнат глобалната икономика от рецесията? СТАГФЛАЦИЯ. Ето това ще е крайният резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Г-н Драги -спри само да говориш и почваи да действаш Започни операциите по изкупуване на Д Ц К и след това анализираи резултатите Говоренето има много кратък ефект и после всичко е пак както беше Деиствието е това което дава резултати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още