IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ изненадващо падна до най-ниското ниво от началото на 2009 г.

През септември 873 хил. американци са започнали нова работа, като част от тях са заели работните места на новопенсионираните, а други работят почасово

16:12 | 05.10.12 г.
Безработицата в САЩ изненадващо падна до най-ниското ниво от началото на 2009 г.

Безработицата в САЩ през септември неочаквано е намаляла почти до четиригодишно дъно, показват данните на американското трудово министерство, цитирани от Ройтерс.

Статистиката сочи, че безработицата се е понижила до изненадващите 7,8% от 8,1% през август, докато повечето анализатори очакваха да се повиши до 8,2 на сто.

Това е и най-ниското ниво на безработицата в Щатите от януари 2009 г.

Анкетите сред американските домакинства показват, че 873 хил. души са започнали работа през миналия месец, което е най-много от юни 1983 г. Това обаче се дължи най-вероятно на свиването на работната сила, след като много американци решиха да се пенсионират, за да се спасят от безработица, а техните работни места са били заети от други хора.

От друга страна много американци са започнали почасова работа, за да разчитат на някакви доходи, докато си търсят работа на пълно работно време.

Резултатите от проучването на бизнеса показват, че през септември са били създадени 113 хил. нови работни места. През юли и август са били създадени 86 хил. работни места повече, отколкото беше предварително обявено, уточняват от трудовото министерство.

Данните показват, че за втори пореден месец намалява заетостта в производствения сектор, докато в строителството новооткритите работни места се увеличават.

Общо 10 хил. нови работни места е разкрило правителството.

Средното заплащане на час в САЩ през септември пък се е увеличило със 7 цента, показват още данните на американското трудово министерство.

Агенцията припомня, че именно заради проблемите на пазара на труда Федералният резерв на САЩ взе решение да стартира трети кръг от вливане на ликвидност в икономиката. Според икономисти това е освободило сериозен ресурс през септември и спомогнало за наемането на повече хора в сектора на търговията заради нарастващите потребителски разходи.

Неочакваното понижение на безработицата в САЩ е добра новина за президента Барак Обама и му дава сериозен коз за изборите през ноември. Безработицата и състоянието на жилищния пазар в страната са сред основните теми за дебати между Обама и опонента му Мит Ромни, който изненадващо победи в първия директен сблъсък между двамата.

Ромни обещава, ако спечели, да създаде 12 млн. нови работни места през мандата си, като планира да насърчава развитието на енергийния сектор, както и да намали данъците на работодателите.

Обама пък предложи специален закон, с който да намали данъчното бреме на бизнеса и да позволи повече инвестиции в публични проекти, които да осигурят и работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още