IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи за безработни в САЩ сочат към стабилизиране на трудовия пазар

Планираните уволнения са нараснали с едва 4,9% през септември, сочат данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas

18:14 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Молбите за помощи за безработни в САЩ сочат към стабилизиране на трудовия пазар

Броят на американците, подали нови молби за помощи за безработни, е нараснал леко през миналата седмица, запазвайки тенденция, която предполага умерено подобрение на пазара на труда, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на министерството на труда на САЩ.

Молбите за помощи са нараснали с 4 000 до сезонно изгладените 367 000, оставайки под очакваният от икономистите ръст до 370 000. Данните за предходната седмица обаче бяха коригирани в посока на повишение до 363 000 от предварително обявените 359 000.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от повечето специалисти за по-добър индикатор на тенденциите на пазара на труда, е останал без промяна на ниво от 375 000 молби.

Представител на министерството обяви, че няма някакви особености при обработката на данните, като всички щати са подали навреме информацията и не са се наложили допълнителни оценки.

„Тенденцията все още изглежда достатъчно стабилна. Пазарът на труда се подобрява, но това все още не е окончателен избор на посока към по-добро или по-лошо, а просто пълзене наоколо“, заяви Шон Инкримона, икономист във  4CAST в Ню Йорк.

Спрямо първата седмица на септември броят на новите молби за помощи за безработни е намалял с 18 000, което е признак за подобрение в темпото на създаване на нови работни места през периода. По-добрите условия на пазара на труда се подчертават и от ръста на показателите, измерващи работните места в производството и сектора на услугите.

От днешното съобщение на министерството на труда става ясно също, че броят на хората, които продължават да получават помощи за безработни по редовни държавни програми след първата седмица е останал без промяна на ниво от 3,28 млн. души през работната седмица, приключила на 22 септември.

Въпреки опасенията от затягане на бюджетната политика от началото на следващата година налице са малко признаци, че компаниите предвиждат мащабни уволнения, сочи проучване на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas. Планираните уволнения от американските компании са нараснали с едва 4,9% през септември, което представлява 15-годишно дъно за този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още