IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на активността в еврозоната не предполага връщане към растеж

Продажбите на дребно в региона обаче са нараснали през август, макар и минимално, при това след положителна корекция на данните за юли

14:00 | 03.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Свиването на активността в еврозоната не предполага връщане към растеж

Намаляващите нови поръчки и увеличаването на съкращенията бележат задълбочаващ се спад в компаниите от еврозоната през септември, сочи изследване на базирания в Лондон институт Markit, което разбива надеждите, че икономиката на региона ще се върне към ръст преди началото на 2013 г., съобщи Ройтерс.

Индексът на бизнес активността в еврозоната предполага, че регионът най-вероятно е изпаднал в рецесия през третото тримесечие, твърдят от агенцията.

Съвкупният индекс на бизнес активността на Markit се понижава до 46,1 пункта през септември спрямо 46,3 пункта през август. Макар и коригиран спрямо предварителните данни от преди 2 седмици за спад до 45,9 пункта, индексът остава доста под границата от 50 пункта, отделяща спада от ръста. Той е бил в зоната на свиване през 12 от последните 13 месеца.

Поръчките през миналия месец са намалели с най-бързото темпо от над 3 години, а компаниите са уволнили най-много персонал от януари 2010 г.

Като цяло проучването предполага, че агресивните действия на Европейската централна банка през последните 2 месеца все още не са се отразили по значим начин на реалната икономика.

„Вместо проясняване, облаците на несигурността надвиснаха над бизнес инвестициите, а разходите бяха забележимо по-слаби през септември“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Поради тази причина връщането към ръст през четвъртото тримесечие изглежда слабо вероятно“, добави той.

Макар че свиването на бизнес активността в Германия се е забавило през септември, Уилямсън смята, че надеждите за незабавно възстановяване са били ликвидирани от резките спадове във френските, италианските и испанските компании – трите най-големи икономики в еврозоната след германската.

Спадът при индекса на бизнес активността в сектора на услугите е до 46,1 пункта през септември от 47,2 пункта през август, като това е най-сериозното му свиване от над 3 години.

Бизнесът през миналия месец е бил най-малко уверен в благоприятните перспективи през следващите 12 месеца от началото на 2009 г. насам, когато икономиката все още се намираше в разгара на най-тежката рецесия от Втората Световна война.

При положение, че безработицата в региона достигна рекордно високото ниво от 11,4% през август, надеждите за бърз обрат, воден от потребителите, изглеждат слабо вероятни, най-малкото до края на годината.

„Несигурността е може би в това дали политиците ще съумеят да постигнат подобрение в доверието на бизнеса и потребителите, за да облекчат степента на спад, или темпото на свиване ще се ускорява с приближаването на края на годината“, твърди Уилямсън.

Междувременно от европейската статистическа агенция Евростат съобщиха, цитирани от Forexpros, че продажбите на дребно в еврозоната на месечна база са нараснали слабо през август.

Ръстът след сезонно изглаждане е от 0,1%, като очакванията на анализаторите бяха за спад в същия размер. Всичко това при положение, че и данните за юли бяха коригирани до ръст от 0,1% при първоначално обявен спад от 0,2%.

На годишна база продажбите на дребно в региона са се свили с 1,3% на приравнена на годишна основа база. Очакванията бяха за спад от 1,9%, а коригираните данни за юли сочат свиване с 1,4%.

След публикуването на данните еврото поскъпна с минималните 0,03% спрямо щатския долар, достигайки курс от 1,2923 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Така, както растежът генерира нов растеж, защото повишената производителност води до по-високи заплати и по висока покупателна способност, така и спадът генерира още по-голям спад. Намаляват доходите, намалява консумацията, което намалява производството, което от своя страна води до по-ниски заплати ... И докато с растежа се справяме много бързо, когато се насити пазара и строителите построят толкова апартаменти, а Нокиа произведе толкова телефони, че няма никакъв начин да бъдат продадени, със спадът нещата не стоят тъй просто. Ще трябва да мине мнооого време, преди магазините да станат толкова празни, че да има смисъл да отваряме отново затворените предприятия, да назначаваме нови хора, които да получават заплати и да генерират ръст. Докато безработицата се увеличава можем спокойно да забравим растежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още