IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото продължава да поскъпва спрямо долара, но остава уязвимо

Паундът е под натиск, след като индексът на строителната активност във Великобритания регистрира подобрение под очакваното от анализаторите

17:25 | 02.10.12 г.
Еврото продължава да поскъпва спрямо долара, но остава уязвимо

Единната европейска валута продължи поскъпването си срещу долара от сутринта, достигайки връх за сесията, но остава уязвима, тъй като несигурността около евентуална молба от Испания за цялостна финансова помощ се запазва, пише Forexpros.

В следобедната търговия в Европа еврото се разменяше за 1,2933 щатски долара, като впоследствие се утвърди на 1,2924 долара, което е ръст от 0,27% за деня.

Най-близката подкрепа е при понеделнишкото дъно от 128,02 долара за евро, което е близо и до 3-седмичното дъно, а краткосрочната съпротива е разположена на 1,2938 долара за евро – върхът, достигнат също вчера.

Доверието в еврото остава крехко, след като вчера Ройтерс съобщи, че Испания може би се подготвя да поиска цялостна спасителна помощ през предстоящия уикенд, но Германия я убеждава да изчака.

По-рано днес испански медии съобщиха, че премиерът на страната Мариано Рахой е заявил пред членове на оглавяваната от него партия, че няма да иска финансова помощ през уикенда.

Инвеститорите пък продължават да изчакват международната рейтингова агенция Moody’s да обяви резултатите от прегледа на кредитния рейтинг на Испания.

Като цяло пазарните нагласи бяха подкрепени от вчерашните данни от САЩ, че производствената активност в страната се е разширила през септември за пръв път от 4 месеца, облекчавайки опасенията за забавяне на световния икономически растеж.

Еврото спечели позиции и спрямо японската йена, повишавайки се с 0,43% до 100,93 йени за евро, а по отношение на британската лира поскъпна с 0,19% до 0,8005 паунда за евро.

Паундът остава под натиск, след като бе съобщено, че индексът на строителната активност във Великобритания се е подобрил до 49,5 пункта през септември от 49,0 пункта през август, но е останал под очакванията на анализаторите за увеличение до 49,8 пункта.

Данните излязоха, след като британският ипотечен кредитор Nationwide обяви, че цените на жилищата в страната неочаквано са се понижили с 0,4% през септември на месечна база и с 1,4% на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още