IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е нараснала с едва 1,3% през второто тримесечие

Най-тежката суша от половин век и свиването на производството са в основата на неблагоприятния резултат

17:32 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на САЩ е нараснала с едва 1,3% през второто тримесечие

Икономическият ръст в САЩ през второто тримесечие се оказа много по-слаб от досегашните оценки, след като сушата сви запасите, подготвяйки почвата за дори още по-слабо представяне през настоящото тримесечие на фона на забавената промишлена активност, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на търговията.

Брутният вътрешен продукт се е разширил само с 1,3% на приравнена на годишна основа база, което е най-бавното темпо от третото тримесечие на 2011 г. Предварителната оценка от миналия месец бе за ръст от 1,7%.

Резултатите за производството също са коригирани в посока на понижение, отразявайки по-ниското ниво на разходите на бизнеса и потребителите спрямо първоначалните оценки.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха окончателните данни за БВП да останат без корекция на ниво от 1,7% ръст. През първото тримесечие на годината американската икономика нарасна с 2,0%.

Най-тежката суша за последния половин век, която обхвана обширни части от САЩ през лятото, е довела до понижение на земеделските запаси през второто тримесечие с 5,3 млрд. долара, след като през първото те бяха намалели с 1 млрд. долара.

Изпреварващите индикатори за третото тримесечие предполагат слабо ускоряване на темпото на ръст, дори след като жилищния пазар се отлепи от 6-годишното дъно.

Производството, което бе основен стълб на възстановяването от рецесията от 2007-2009 г., се свива заради опасенията от затягане на фискалната политика в САЩ от януари и от по-слабото търсене в световен мащаб.

Данните за БВП показват също, че печалбите на компаниите след данъци неочаквано са нараснали с 2,2% вместо досега отчетените 1,1%. През първото тримесечие те се понижиха с 8,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още