IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за растежа в Южна Корея

Според анализаторите на фонда обаче извън дълговата криза в еврозоната страната е в състояние да се справи с всякакви рискове

10:21 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ понижи прогнозата си за растежа в Южна Корея

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия растеж в Южна Корея, позовавайки се на рискове от допълнително задълбочаване на дълговата криза в еврозоната, съобщи ВВС.

От финансовата институция очакват през тази година южнокорейската икономика да се разшири с 3%, докато през юни предвиждането бе за ръст от 3,25%.

Кризата в еврозоната сви търсенето в региона и удари по южнокорейския износ, който е с принос от около 50% в брутния вътрешен продукт на страната.

От МВФ обаче посочиха, че Южна Корея е добре позиционирана за справяне с всякакви допълнителни рискове. „В случай на съществено свиване икономиката разполага със значително пространство за маневриране, за да даде достоен отговор, особено от бюджетна гледна точка“, се посочва в доклад на фонда за икономиката на Азия.

Според данни, публикувани през настоящия месец, икономиката на Южна Корея се е разширила по-бавно от очакваното през второто тримесечие заради спада в износа и инвестициите.

Това накара отговорните за финансовата политика да обявят два отделни пакета със стимулиращи мерки, насочени към увеличаване на вътрешното търсене.

Първият е на стойност 5,2 млрд. долара и включва данъчни облекчения върху доходите на физическите лица и върху покупката на жилища и автомобили. Впоследствие централната банка на страната обяви, че ще осигури 1,5 трилиона вона (1,3 млрд. долара) за банките, които ще бъдат използвани за отпускане на нисколихвени заеми за дребния бизнес.

От МВФ смятат, че централната банка разполага с възможности за понижаване на основния лихвен процент в допълнителна подкрепа за търсенето, ако проблемите в световната икономика продължават да се отразяват неблагоприятно върху икономическия ръст.

От световната организация обаче добавят, че икономиката вероятно „ще поеме отново нагоре в рамките на 2012 г., възвръщайки импулса с напредването на годината в унисон със световното възстановяване“.

Прогнозата на МВФ за 2013 г., е че южнокорейската икономика ще нарасне с около 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още