IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите рязко избягаха от риска

Австралийският долар поевтиня с процент срещу щатския заради проблемите на Китай и еврозоната

10:23 | 20.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трейдърите рязко избягаха от риска

Участниците на валутния пазар рязко се отдръпнаха от рисковите си позиции, което предизвика значително отстъпление на австралийския долар. Причина за това станаха данните за свиване на производствената активност в Китай, които показаха 11-ти пореден месец на спад.

За негативните настроения допринася и напрежението в еврозоната, заради което еврото спря възхода си срещу щатския долар.

Днес данни на HSBC показаха, че производствената активност се е свила и през септември, като измерващият я индекс е записал ниво от 47,8 пункта. Това е минимален ръст спрямо август, но стойности под 50 са сигнал за икономически спад.

Индексът на HSBC е на ниво под 50 пункта вече 11-ти пореден месец, което отново повдига опасения за устойчивостта на китайския икономически ръст.

В резултат на данните от Китай австралийският долар поевтиня с 1 на сто спрямо американския си съименник, пропадайки до 1,0374 AUD/USD. Спрямо йената пък „австралиецът“ отстъпва с 1,34 на сто до 81,03 AUD/JPY.

До избягване на риска водят и новините около Испания, която очевидно е все по-близо до цялостен спасителен пакет от международните кредитори. Това се отразява негативно на курса на еврото, който се понижава срещу основните валути.

Единната валута губи близо 100 пипса, или 0,76 на сто срещу долара спрямо вчера, поевтинявайки до 1,2950 долара за евро. По отношение на британския паунд еврото се обезценява с половин процент до 0,8006 EUR/GBP.

Новините около Китай и еврозоната се отразиха негативно и на настроенията в Азия, където основните индекси записаха значителни понижения. В Япония Nikkei 225 отстъпи с 1,6 на сто, докато в Китай Shanghai Composite пропадна с над 2 на сто.

Цената на лекия суров петрол, търгуван в САЩ, се понижава с 1,3 на сто до 90,69 долара за барел, а брентът се котира с 0,8 на сто по-евтино от вчера при 107,30 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още