IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се забави през август

Анализаторите очакват тенденцията да се запази, насочвайки се към поставените като цел от Английската централна банка 2%

14:00 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията във Великобритания се забави през август

Годишното ниво на инфлацията във Великобритания, измерено чрез индекса на потребителските цени, се понижи до 2,5% през август спрямо 2,6% през предходния месец, съобщиха от британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Индексът на цените на дребно, който включва и жилищните разходи като наеми и вноски по ипотеки, регистрира спад до 2,9% през миналия месец при 3,2% през юли. Забавянето се дължи основно на по-слабия ръст на цените на мебелите и природния газ.

През юли потребителската инфлация се ускори неочаквано, но тенденцията е към постоянно забавяне, откакто достигна върха от 5,2% през септември миналата година.

От статистическата служба обявиха, че по-бавният ръст в цените на облеклото също е допринесъл за благоприятния резултат, докато през юли той регистрира рекордни стойности. Това е помогнало да бъде компенсирано по-бързото нарастване на цените на петрола и железопътните превози, които през август миналата година са се понижили.

Анализаторите очакваха забавяне на инфлацията спрямо юли, тъй като тогава цените на самолетните билети се повишиха, а разпродажбите приключиха по-рано заради летните Олимпийски игри в Лондон. Сега те поддържат мнението, че нивото на инфлация ще се понижава, приближавайки се до целта на Английската централна банка от 2%.

Джеймс Найтли от ING заяви, че въпреки натиска в посока на повишение от суровините, горивата и цените на хранителните стоки, той очаква инфлацията да достигне „малко по-ниско ниво до края на годината“.

Питър Диксън от Commerzbank е съгласен с него: „Отсега нататък би трябвало за известно време да наблюдаваме по-ниски нива“.

Анализаторите предвиждат, че забавящата се инфлация ще намали опасенията, че политиката на Английската централна банка за наливане на пари в икономиката с цел стимулиране на търсенето може да доведе до ускоряването ѝ.

Британската икономика се свива през последите 3 тримесечия и финансовата институция обяви допълнително вливане на ликвидност през юли, което увеличи общия обем на влетите средства в икономиката по програмата за изкупуване на активи до 375 млрд. паунда.

Някои анализатори предполагат, че този обем може да нарасне преди края на годината, докато икономиката се мъчи да се измъкне от рецесията. „Съмняваме се, че перспективите пред инфлацията ще разубедят банката да обяви допълнително изкупуване на активи до края на годината“, заяви Семюъл Туум от Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още