IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еуфория на пазарите, след като ЕЦБ защити еврото

Еврото се задържа над двумесечния връх спрямо щатския долар, а считаната за валута-убежище японска йена, претърпя сериозни загуби спрямо основните си конкуренти

17:49 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еуфория на пазарите, след като ЕЦБ защити еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Напълно в тон с по-голямата част от очакванията на инвеститорите, Европейската централна банка обяви стартирането на нов план за изкупуване на облигации. С тази стъпка, председателят на инстутуцията Марио Драги, застана плътно зад думите си, че ще направи „всичко, за да защити еврозоната“, с което оптимизмът на инвеститорите се изстреля рязко на горе.

Така еврото се задържа над двумесечния връх спрямо щатския долар, а считаната за валута-убежище японска йена, претърпя сериозни загуби спрямо основните си конкуренти. Повишеният риск апетит предизвика оживление и на фондовите пазари, изпращайки основните индекси на най-високите им стойности за последните четири години.

На вчерашната пресконференция на ЕЦБ бе обявено началото на неограничено изкупуване на облигации, целящо да понижи болезнено високите лихви по дълговете на проблемните страни в еврозоната. Новината вдъхна увереност сред пазарните участници, че най-накрая институцията е предприела сериозни мерки в борбата с дълговата криза в Европа.

В изявлението си, Марио Драги поясни, че водената от него институция ще таргетира ценни книжа с матуритет от 1 до 3 години, включително и по-дългосрочни облигации, които имат остатъчен срок до падежа в този интервал. Председателят на централна банка поясни, че операциите ще бъдат напълно „стерилизирани“, като след това се извърши и продажба на ДЦК.

Това означава, че паричното предлагане няма да се промени, с което Драги тушира опасенията за печатането на пари от институцията. В началото инвеститорите не приеха с голям ентусиазъм решението за стерилизация на операциите, като единната валута се отрави надолу в основните си кросове. По-късно обаче, оптимизмът надделя, подкрепен и от решението на ЕЦБ да не понижава основния си лихвен процент и да го остави на нивото от 0.75%. Така тази сутрин единната валута се задържа на нивата около достигнатия вчера връх от 1.2650.

В икономическия календар днес също присъстват достатъчно на брой маркоикономически новини от двете страни на океана. Фокусът на пазарните участници обаче се прехвърля към данните за заетостта в неселскостопанския сектор (non-farm payrolls) в САЩ. Според предварителните прогнози, американската икономика е добавила едва 130 хиляди работни места през месец август. Икономисти са на мнение, че тази стойност е недостатъчна, за да бъде отчетен стабилен растеж в заетостта и спад в безработицата. След обявените вчера 201 хиляди новосъздадени работни места в частния сектор според института ADP, очакванията на трейдърите са за по-добри от прогнозните стойности и през днешната сесия, което ще има поне краткотраен положителен ефект върху високодоходните валути.

Според Бен Бернанке, липсата на значително подобрение на пазара на труда е най-голямото предизвикателство пред щатската икономика. Затова и NFP данните днес ще се очакват с огромен интерес, защото ще бъдат използвани от инвеститорите като индикатор за това, дали от Федералния резерв също ще предприемат трети кръг на програмата ‘quantitative easing’, или ще се въздържат от монетарни стимули.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1.2599; Връх – 1.2651; Дъно – 1.2560; Затваряне – 1.2630

Прогнозата ни в краткосрочен план, за ръст на EUR/USD остава валидна. Потенциалът до горната граница на възодящия трендови канал все още не е използван до край. Двойката обаче е все по-близо до дългосрочната низходяща тренд линия от 2011 г., която ще окаже силна съпротива и ще сложи край на ралито. Каналът и въпросната тренд линия се пресичат около нивата при 1.2690 – 1.2710, когато очакваме обръщане и възобновяване на низходящото движение.

AUD/USD

Отваряне – 1.019; Връх – 1.0299; Дъно – 1.0163; Затваряне – 1.0282

Австралийският долар продължи със силното си представяне, като поскъпна за втори пореден ден. Въпреки това, силното възходящо движение представлява корекция на новосформирания кратокосрочен низходящ тренд. Поради тази причина и очакваме неговото подновяване при нивата около 1.0360 и нов тест на подкрепата при 1.015

USD/JPY

Отваряне – 78.38; Връх – 79.03; Дъно – 78.37; Затваряне – 78.85



Краткосрочната тренд линия от края на месец юли бе преодоляна без особени затруднения. Корекция на възходящото движение в момента е малко вероятна, осоебено след като двойката затвори над 78.60. Следващите съпротиви пред USD/JPY се намират около 79.10/20, където са разположени поръчки за продажби. Малко над тях се намира и проекцията на 200-периодната пълзяща средна, която също удържа по-голямо движение в полза на щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още