IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на активността в частния сектор на еврозоната се задълбочи през август

Съвкупният индекс на бизнес активността се понижи до 46,3 пункта, а в сектора на услугите - до 47,2 пункта

13:34 | 05.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Свиването на активността в частния сектор на еврозоната се задълбочи през август

Спадът в активността в частния сектор на еврозоната се задълбочи през август, сочат данни за съвкупния индекс за бизнес активността в региона, който се съставя от лондонския институт Markit, цитирани от MarketWatch.

Индексът се е понижил до 46,3 пункта от 46,5 пункта през юли, макар че предварителните данни сочеха ръст до 46,6 пункта.

Индексът за сектора на услугите е паднал до 47,2 пункта от 47,9 пункта през юли и под предварителната оценка от 47,5 пункта. Показател под 50 означава свиване на активността.

„Окончателните данни за бизнес активността през август са съвсем малко по-слаби от предварителната оценка, оставяйки икономиката на еврозоната на пътя към изпадане в техническа рецесия през третото тримесечие“, заяви Роб Добсън, старши икономист в Markit.

„Резките спадове в новите поръчки при производителите и доставчиците на услуги плюс допълнителната загуба на работни места означават, че перспективите за значително подобрение на икономическата обстановка са слаби в краткосрочен план“, добави той.

Съвкупният подиндекс за безработицата в еврозоната регистрира леко подобрение до 47,5 пункта спрямо юлските 47,2 пункта, но остава под 50 пункта от началото на годината. Новите поръчки пък остават в зоната на свиване през последните 12 месеца, като и тук има леко подобрение спрямо предходния месец - до 44,7 пункта през август при 44,5 пункта през юли.

Това е седми пореден месец, в който бизнес активността в еврозоната остава под 50 пункта, а слабите резултати, които се появиха първоначално в страните от периферията на региона, вече обхващат и Германия – нейната най-голяма и силна членка, подчертават от Ройтерс.

„Увеличаващото се опасение е, че нарастващите признаци на слабост идват от Германия – нацията, на която останалите гледат като на стълб в подкрепа на ръста в региона на общата валута“, отбеляза Добсън.

Съвкупният индекс за бизнес активността в Германия се понижи до 47,0 пункта, достигайки над 3-годишно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още