IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия запази основната лихва на ниво от 3,5%

Дефицитът по текущата сметка на страната през второто тримесечие се е свил благодарение на ръста в износа

13:54 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Австралия запази основната лихва на ниво от 3,5%

Инвеститорите вече се обзалагат, че централната банка ще понижи поне още веднъж основната лихва до края на годината, главно за да компенсира натиска върху световния растеж от страна на Европа и Китай, съобщи Ройтерс.

Междубанковите фючърси дават шанс от 76% за действия на банката през октомври и почти напълно са калкулирали понижаване на основната лихва до 3,25% през ноември.

Еднодневните индексирани суапове, които показват как според пазара ще се движи основният лихвен процент във времето, сочат достигане до 2,84% през следващите 12 месеца.

Доходността по 10-годишните австралийски облигации вече падна до 2,97%, така че за правителството излиза по-евтино да заема за десетилетие, отколкото за банките – да заемат за едно денонощие.

Междувременно Австралийското статистическо бюро, цитирано от Ройтерс, обяви, че дефицитът по текущата сметка на страната се е свил до 11,8 млрд. австралийски долара през второто тримесечие от 13 млрд. австралийски долара през първото, тъй като увеличеният обем на износа е стимулирал икономическия ръст.

Въпреки спада в цените на част от суровините износът е нараснал с 3% през тримесечния период, надхвърляйки ръста от 2% при вноса, и е допринесъл с 0,3 процентни пункта за икономическия ръст на страната.

Отчитайки и устойчивостта в разходите на домакинствата, анализаторите все още очакват силни данни за икономическия ръст през второто тримесечие, които трябва да бъдат публикувани утре.

Прогнозите са за ръст от 0,8% през второто тримесечие след разширяване с 1,3% през първото. Това би отговаряло на ръст от 3,7% на годишна база – едно от най-добрите постижения за последната година сред развитите страни.

Изненадващо силно е и увеличаването на правителствените разходи през второто тримесечие – с 1,9%, като обществените компании са направили по-големи инвестиции.

Общите държавни и щатски разходи отговарят за 23% от годишния БВП на страната, а в обществения сектор са заети 1,9 млн. работници, което прави държавата и щатите най-големите работодатели в страната.

Фискалната политика остава затегната, тъй като правителството на лейбъристите се опитва да върне националния бюджет към излишък до юни 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още