IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарската икономика се сви след намаление на износа

По-ниските фирмени разходи и свиването на вътрешното търсене също допринасят за спада през второто тримесечие

10:17 | 04.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Швейцарската икономика се сви след намаление на износа

Икономиката на Швейцария неочаквано се сви през второто тримесечие, след като износът намаля, а компаниите понижиха разходите си, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни на Държавния секретариат по икономическите въпроси в Берн.

Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,1% на тримесечна база, дори след като данните за първите 3 месеца на годината бяха коригирани в посока на понижение до ръст от 0,5% при предварително обявени 0,7%.

Това е първо свиване на швейцарската икономика от 3 тримесечия. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 0,2%. На годишна база икономиката се е разширила с 0,5%, след като през първото тримесечие бе регистриран ръст от 1,2%.

Потребителските разходи са се повишили с 0,3% на тримесечна база, докато през първото тримесечие бе регистриран ръст от 0,9%, става ясно от съобщението на секретариата.

Брутните инвестиции в основен капитал, включващи и разходите за строителство, са останали без промяна, след като през предходното тримесечие бяха нараснали с 0,2%.

Износът на стоки без ценни метали, бижута и антики е намалял с 0,7% след спад от 0,5% през първото тримесечие. Вътрешното търсене се е свило с 0,2%.

Колебливият ход на швейцарската икономика е следствие от задълбочаващия се спад в еврозоната и избледняващия световен икономически растеж, подкопали търсенето на стоките, които страната изнася, и принудили компаниите да намалят разходите.

Преди година централната банка на страната въведе таван на курса на швейцарския франк спрямо еврото, за да предотврати рисковете от дефлация, а нейният президент Томас Йордан вчера заяви, че всяко поскъпване на местната валута би представлявало „много сериозна заплаха“ за икономиката.

„Това е изненадващо слаб резултат“, заяви Дави Марме, главен икономист за Швейцария в Zuercher Kantonalbank в Цюрих. „Все още обаче не предвиждаме риск от рецесия. Но като цяло засега втората половина на годината се очертава като по-слаба от първата“, добави той.

След публикуването на информацията курсът на швейцарския франк спрямо общата европейска валута остана без промяна при 1,2009 франка за евро, докато за един долар се разменят 95,24 сантима.

На 18 септември от секретариата трябва да публикуват прогнозата си за брутния вътрешен продукт на Швейцария за цялата 2012 г., като през юни тя бе за разширяване на икономиката с 1,4% за настоящата и с 1,5% за 2013 г. На 13 септември своята оценка ще представи и централната банка на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още