IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще даде ли Бернанке на пазарите това, което очакват?

Защо предстоящата среща на централните банкери вълнува толкова инвеститорите в целия свят

10:10 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Година по-рано - шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише (вляво) и Бен Бернанке в Джаксън Хоул. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Година по-рано - шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише (вляво) и Бен Бернанке в Джаксън Хоул. Снимка: Ройтерс

Обяви ли през 2010 г. Бернанке конкретна програма?

Не. Шефът на Фед спомена в речта си само опциите, които може да преследва Фед. Въпреки това той подчерта особено силно допълнителните покупки на по-дългосрочни облигации. Целта на подобни покупки е ясна - цените на облигациите се очаква да се покачат, а лихвените проценти – да паднат.

Паричните власти обикновено се опитват да намалят лихвените проценти. Тъй като в САЩ обаче лихвеният процент вече е близо до нулата, Фед не може да го намалява повече. През 2010 г. след речта на Бернанке на Фед ѝ трябваха три месеца, докато действително се реши за нови придобивания.

Какви възможности оглеждат в момента централните банкери на САЩ?

Те могат да удължат периода, за който са обещани сегашните ниски лихвени проценти. Досега имаше гаранция за края на 2014 г. Друг вариант би бил една нова милиардна програма за покупки на държавни облигации или ипотечни ценни книжа.

Защо Фед мисли отново за покупки на облигации?

Паричните власти се опасяват, че пазарът на труда не набира скорост. През юли нивото на безработицата все още е много високо –  8,3%. За разлика от колегите си в еврозоната, централните банкери на САЩ имат за цел освен да поддържат ценова стабилност, също така и да подобряват пазара на труда.

За разлика от 2010 г. обаче още преди конференцията фокусът на централните банкери на САЩ е изместен значително към по-нататъшно облекчаване, както показва и протоколът на последното засега заседание.

Поддържат ли всички американски банкери нова програма?

Председателят на Фед Бен Бернанке и неговите заместници Джанет Йелън и Уилям Дъдли не виждат големи рискове. Сред противниците са Ричард Фишър, ръководител на регионалния Федерален резерв на Далас. Неговата банка публикува през тази седмица работен документ от Уилям Уайт, бивш главен икономист на Банката за международни разплащания.

Уайт е предупредил още преди години за предстоящата финансова криза, а сега той се страхува, че негативните последици от новите покупки на облигации ще надхвърлят потенциалните ползи. Други централни банкери твърдят, че високата безработица има основно структурни причини и не може да се победи чрез парична политика.

Какво очаквате от Бернанке - ще се стигне ли до нови действия? Ще оправдаят ли надеждите за твърди мерки и решителна крачка към решаване на проблемите, или пазарите ще останат разочаровани? Очакваме коментарите ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още