IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия нараства слабо за 5-ти пореден месец

Вътрешното потребление не може да спре охлаждането на германската икономика, коментира анализатор

14:05 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрика на Porsche в покрайнините на Щутгарт<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика на Porsche в покрайнините на Щутгарт. Снимка: Ройтерс

През август безработицата в Германия нарасна за 5-ти пореден месец поради пониженото търсене на германски стоки на европейските пазари, причинено от европейската дългова криза и нежеланието на германския бизнес да прави нови инвестиции, съобщава Bloomberg.

Броят на останалите без работа хора се е увеличил с 9 хил. до сезонно претеглените 2,9 млн., разкриват данни на Федералната агенция по труда в Нюрнберг. В процентно изражение обаче безработицата остава без промяна на 6,8%.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха, че безработните ще се увеличат със 7 хил.

Компаниите отлагат наемането на нови служители и планираните нови инвестиции, тъй като дълговата криза ограничава търсенето за продукцията им европейските пазари. Това от своя страна понижава перспективата за растежа и корпоративните печалби.

Въпреки това нивата на безработица в страната остават на двугодишно дъно, а заплатите се повишават, което е добре за потреблението.

До април безработицата в Германия намаляваше почти без прекъсване през последните 2 и половина години.

„Силният пазар на труда беше един от ключовите фактори за растежа през първата половина на годината“, казва Карстен Брзински, главен икономист на ING Group в Брюксел. „Днешните данни подкрепят тезата, че трудовият пазар постепенно отслабва и че към края на годината позитивният ефект върху икономиката вече няма да се усеща така осезателно“.

След публикуването на данните еврото остана без особена промяна и се търгуваше около 1,2548 долара.

„Нормално е безработицата да се увеличи през ваканционен месец като август. Въпреки това нарастването е по-голямо от нормалното“, казва Франк-Юрген Вайс, президент на Федералната агенция по труда.

По-слабата икономика вреди на трудовия пазар, се казва в изявление на агенцията.

През второто тримесечие на годината растежът на германската икономика се забави до 0,3% спрямо първото, когато беше отчетен 0,5% ръст. Представянето на германската икономика все пак е по-добро от това на еврозоната като цяло, която за периода се сви с 0,2%.

Германските компании не са склонни да разширяват производството си, тъй като Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че през тази година икономиката на страните от валутния съюз ще се свие с 0,3%.

Германските капиталови инвестиции през второто тримесечие на годината са намалели с 0,9% спрямо първото. За сравнение за същия период потреблението в страната е нараснало с 0,4%.

Bundesbank повиши прогнозата си за растежа на германската икономика през 2012 г. до 1% от 0,6% през юни. Банката цитира силното вътрешно потребление.

„Вътрешното потребление само по себе си не може да спре охлаждането на германската икономика“, казва Марио Груп, икономист на NordLB в Хановер. „При всичките нерешени проблеми в еврозоната компаниите се чувстват притеснени и отлагат инвестициите. Това има ефект върху заетостта“.

През юни индустриалните поръчки в страната се понижиха със 7,8% на годишна база, докато през август бизнес доверието отбелязва спад за четвърти пореден месец.

През юни безработицата в Германия достигна 5,4%, разкриват последните хармонизирани данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тази стойност може да бъде сравнена с 8,2% в САЩ, 10,8% в Италия и 11,2% в еврозоната като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още