IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизираха нагоре ръста на американската икономика

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт е нараснал с 1,7%, а не с 1,5%, както показаха предварителните данни

16:51 | 29.08.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ревизираха нагоре ръста на американската икономика

Американската икономика се е представила по-добре от предварително обявеното през второто тримесечие на годината. Това показва втората оценка за ръста на брутния вътрешен продукт на страната, пише Ройтерс.

През второто тримесечие икономиката на САЩ е нараснала с 1,7 на сто на приравнена към годишна основа база. Експресните оценки показаха ръст на брутния вътрешен продукт от 1,5 на сто. За първите три месеца на годината американската икономика нарасна с 2 на сто.

Ревизията в положителна посока се дължи на по-доброто представяне на износа, отколкото се смяташе по-рано. Вносът в САЩ е записал най-малкото си увеличение за последната година, а като цяло външната търговия добавя 0,32 процентни пункта към ръста на БВП. Според експресните оценки заради нея трябваше да се извадят 0,3 процентни пункта от икономическия ръст.

Тази положителна промяна неутрализира негативния ефект от по-малките бизнес запаси. Те са се увеличили с 49,9 млрд. долара, а не както се очакваше – с 66,3 млрд. долара. Поради тази причина заради тях се изваждат 0,23 процентни пункта от ръста на БВП за второто тримесечие.

Ако от изчисленията се извадят запасите, БВП нараства с 2 на сто, а не както бе изчислено по-рано - с 1,2 на сто. През първото тримесечие БВП нарасна с 2,4 на сто без отчитането на запасите.

Ревизия в положителна посока има при потребителските разходи, които са нараснали с 1,7 на сто през тримесечието. Резултатът е по-добър от първоначално посочените 1,5 на сто, но все пак по-слаб от постигнатия през първото тримесечие ръст от 2,4 на сто.

Инвестициите в строителство, без жилищното, също са се оказали по-големи от първоначалните изчисления. Данните показват изненадващ ръст на корпоративните печалби след данъци от 1,1 на сто, след като през първото тримесечие имаше спад от 8,6 на сто.

Въпреки по-добрия темп на икономически ръст през второто тримесечие, едва ли данните ще се окажат достатъчно добри, за да откажат Федералния резерв от нови мерки в подкрепа на икономиката. Такива се очакват в края на тази седмица по време на срещата на централните банкери в Джаксън Хоул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Някой беше казал, че Гърция е *** държава. Ядат, пият и не плащат. Значи същото се отнася с пълна сила и за Щатите, щом няма да си връщат дълговете. И най-интересното е, че неплащането набира все повече фенове и неплащащите вече се радват на уважение и одобрение от една част от хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Само дето този дълг никой никога няма да го връща. Още повече половината го държи ФЕД, които въпреки че са частна банка на практика са си част от държавата . Аз по скоро бих подложил на съмнение размера на финансовите услуги като част от БВП, защото са някъде 30% от него - нещо доста абсурдно независимо кой как го смята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
sel4o
преди 11 години
Браво! Страхотни резултати /предизборни/!Защо ли никъде не се споменава, че днес 29.08.2012г националният дълг на САЩ подмина тихомълком цифрата 16 трилиона долара и устремно продължава нагоре със скорост от $4 млрд./ден = $160 млн./час = $2,6 млн./мин. = $46000хил./сек, което приближава скоростта на светлината???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Предизборните финтове са еднакви навсякъде по света явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още