IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия отново се понижи

Досега износът и домашното потребление имунизираха германската икономика от вируса на европейската дългова криза, но този имунитет отслабва

17:42 | 27.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес доверието в Германия отново се понижи

Бизнес доверието в Германия се понижи за четвърти пореден месец до 29-месечно дъно, разкрива последното проучване на Ifo, цитирано от BBC.

През август индексът на базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания се понижи до 102,3 пункта от ревизираните в отрицателна посока 103,2 пункта през юли. 

В изследването са включени 7000 компании. Германският бизнес е все по-притеснен за способността на страната да се справи с икономическата слабост в еврозоната. За периода април-юни растежът на най-голямата европейска икономика се забави до 0,3%.

„Компаниите са все по-загрижени за бизнес развитието си“, коментира Ханс Вернер Син, президент на Ifo. „Германската икономика се забавя допълнително“, предупреждава той.

Спадът на Ifo илюстрира опасенията на германските компании, че европейските пазари ще продължат да отслабват и че търсенето в развиващите се страни няма да се окаже достатъчно, за да компенсира тази негативна тенденция.

Публикувани миналата седмица данни разкриха, че през юли фабричните поръчки в страната са се свили с най-бърз темп от април 2009 г.

„Досега износът и домашното потребление защитаваха германската икономика от вируса на европейската дългова криза“, коментира Карстен Брзински, анализатор на ING. „През последните месеци обаче този имунитет отслабва“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още