IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството и секторът на услугите в еврозоната продължават да се свиват

Настроенията на бизнеса се влошават вече седми пореден месец

14:09 | 23.08.12 г.
Производството и секторът на услугите в еврозоната продължават да се свиват

Производството и секторът на услугите в еврозоната са се свили за седми пореден месец през август, показват предварителните оценки на Markit Economics, цитирани от Bloomberg.

Индексът на института, който измерва настроенията на мениджърите от производствения сектор, се е повишил от 44 пункта през юли до 45,3 пункта през август, но остава под ключовата граница от 50 пункта, преминаването на която регистрира ръст.

Индексът, който измерва настроенията на мениджърите от сектора на услугите, се е понижил от 47,9 пункта през юли до 47,5 пункта през август.

Европейската икономика е на крачка от нова рецесия заради влошаването на дълговата криза и бюджетните съкращения, които влияят негативно на потребителското търсене и разходи.

„Комбинацията от напрежение на финансовите пазари и бюджетни икономии значително натежава на вътрешното търсене в еврозоната, външното търсене също е твърде слабо, за да противодейства“, коментира за агенцията Жулиен Мансо, икономист в ING Group.

"Обрат в настроенията на бизнеса може да се очаква само когато бъдещето на еврозоната започне да изглежда по-сигурно. За съжаление това едва ли ще се случи скоро“, допълни той.

В последните месеци отново се засилиха опасенията на инвеститорите, че еврозоната ще се разпадне. Освен това европейският валутен блок е застрашен от изпадането в нова рецесия още през това тримесечие, след като в периода април-юни икономиката на валутната общност се сви с 0,2%.

Изпаряват се и надеждите, че стабилната германска икономика ще спаси еврозоната от нов срив. Износът на Германия значително се забавя заради кризата и свитото търсене на основните пазари на страната, което също е сериозна заплаха за германската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още