IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Фед да спре „бичия“ пазар на долара?

Валутен стратег на BNY Mellon коментира, че нов кръг вливане на ликвидност е малко вероятен и за това доларът ще остане силен

20:25 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатският долар поскъпна до 5-седмичен връх спрямо йената и еврото, но действието или бездействието на централните банки в Европа, САЩ и Азия може да обърнат тази тенденция, коментират анализатори, цитирани от CNBC.

Доларът беше подкрепен от по-добри от очакваното макроикономически данни от САЩ, сред които продажбите на дребно, данните за заетостта и потреблението през юли.

И наистина, докато еврото и йената вехнат поради надеждите за допълнително вливане на ликвидност от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка в Токио, от септември 2011 г. доларът поскъпва устойчиво.

От май тази година доларът е спечелил 5% спрямо кошница от останалите основни валути.
 
„Най-сетне доларът се търгува на базата на прогнозата за щатската икономика, а не заради статута си на инвестиционно убежище“, коментира Кати Лиен, валутен директор на BK Asset Management.

Според други анализатори предстоящата среща на Федералния резерв (Фед) в Джаксънхол, Уайоминг на 31 август ще се окаже ключова за бъдещата посока на щатската валута.

Пазарите изчакват дали на срещата Бернанке ще даде сигнал за евентуална бъдеща ликвидна операция в подкрепа на икономиката, допълват те.

Саймън Дерик, валутен стратег на BNY Mellon коментира, че нов кръг вливане на ликвидност е малко вероятен и за това доларът ще остане силен.

„Ако се вгледате в представянето на долара през последните няколко години, когато преживяхме два кръга вливане на ликвидност, той беше доста по-слаб. Въпросът е дали, ако те (Фед) възобновят тази политика, доларът ще отслабне отново? Според мен абсолютно да“, казва Дерик.

Той обаче допълва, че „фискалната пропаст“, пред която е изправен Вашингтон в края на годината, може да се отрази негативно на щатската валута.

„Наистина вярвам, че липсата на трети кръг вливане на ликвидност ще е положителна за долара, но че дебатът около фискалните параметри донякъде ще охлади позитивната инерция“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още