IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото е на 6-седмичен връх спрямо йената

Австралийският долар може да се окаже прекалено надценен, опасяват се трейдъри, закривайки дългите си позиции във валутата

17:27 | 17.08.12 г.
Еврото е на 6-седмичен връх спрямо йената

Еврото изкачи днес 6-седмичен връх спрямо йената, след като германският канцлер Ангела Меркел подкрепи очакванията, че Европейската централна банка ще предприеме смели мерки за сдържане на дълговата криза в еврозоната, съобщи Ройтерс.

Доларът пък достигна 5-седмичен връх спрямо йената, подкрепен от последния ръст в доходността по американските държавни облигации веднага след публикуването на по-силните икономически данни и след като нарасналият апетит за по-рискови активи се отрази неблагоприятно на японската валута, възприемана като спасително убежище.

Меркел заяви, че изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги от миналия месец, че ще направи всичко, което е необходимо, за да запази еврото, са били „напълно в унисон“ с подхода, предприет от европейските лидери.

Нейните коментари намалиха опасенията за разногласия между лидерите на страните от еврозоната за начините за справяне с кризата и вероятно ще осигурят подкрепа за еврото в краткосрочен план.

Еврото остава далеч над двугодишното дъно, регистрирано наскоро спрямо долара, подкрепяно и от спекулациите, че ЕЦБ през следващия месец ще започне изкупуването на испански и италиански държавни облигации, за да понижи разходите за заемане на средства от капиталовите пазари.

Еврото поскъпна до 98,40 йени за брой, като това е най-високото му ниво от началото на юли, увеличавайки печалбите, след като проби 55-дневната пълзяща средна при 97,997 йени за евро.

Единната валута поевтиня до 1,2355 долара за евро, след като бе достигнала ниво от 1,2382 долара за евро. При 1,2340 то очаква известна подкрепа, докато евентуални печалби биха могли да го доведат до върха от понеделник при 1,2444 долара за евро.

Анализатори заявиха, че опасенията за дълговата криза в еврозоната и отслабващата икономика вероятно ще накарат инвеститорите да са по-предпазливи за евентуалното извеждане на еврото от търгувания диапазон напоследък.

„Коментарите на Меркел оказаха подкрепа на еврото с това, че са в съгласие с ЕЦБ, макар че ефектът бе смекчен от факта, че основното противопоставяне на изкупуването на облигации идва от германската централна банка, а не от правителството“, заяви Адам Коул, ръководител на международния отдел за валутни стратегии в лондонския филиал на RBC.

Последна актуализация: 21:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още