IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония очаква раздяла с дефлацията, прогнозира умерено възстановяване

Правителството предвижда през финансовата 2013 г. номиналният икономически ръст да надхвърли реалния за пръв път от 16 години

12:20 | 17.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония очаква раздяла с дефлацията, прогнозира умерено възстановяване

През финансовата 2013 г. дефлаторът на БВП, който измерва тенденциите при всички цени в икономиката, вероятно ще нарасне с 0,2% при очаквания за спад от 0,3% през настоящата финансова година, докато разликата в производството ще се свива устойчиво, отразявайки икономическото възстановяване на страната, пише в документа.

От правителството очакват потребителската инфлация да се ускори до 0,2% през настоящата финансова година, отбелязвайки първо ускорение от 4 години, и с около 0,5% през следващите 12 месеца.

Новите оценки ще служат като база за съставяне на бюджета за следващата финансова година. В основните му насоки, одобрени днес, правителството се съсредоточава върху представянето на стратегията си за ръст, тъй като цели да постигне баланс между усилията в подкрепа на икономиката и обуздаване на прогресивно нарастващия дълг.

То определя таван на разходите и заемите, за да предпази достигналия 200% от БВП дълг на страната от прекалено повишаване, което обаче му осигурява малко пространство за монетарна подкрепа, ако икономиката отслабне, и прехвърля тежестта върху централната банка.

През миналата седмица японското правителство прокара през парламента плана за увеличаване на данък продажби, който в момента е 5%, до 8% през 2014 г. и до 10% през 2015 г. Поради тази причина то силно желае  да убеди гласоподавателите, че икономиката ще разполага с достатъчен импулс да издържи на въздействието на увеличения данък.

Според Фурукава очакваното повишаване на потребителските разходи преди влизането на данъка в сила вероятно ща осигури ръст за икономиката от около 0,6 процентни пункта от БВП през финансовата 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още