IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Япония отново се забавя

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,3 на сто през второто тримесечие

10:23 | 13.08.12 г.
Икономиката на Япония отново се забавя

Икономическият ръст на Япония се е забавил през второто тримесечие на годината. Причините за това се крият в слабото вътрешно търсене и проблемите за износителите, предизвикани от дълговата криза в Европа, пише ВВС.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,3 на сто на тримесечна база. На годишна увеличението е 1,4 на сто, показват данните от официалната статистика.

Анализаторите предупреждават, че икономическият ръст на Япония може да се забави допълнително през следващите месеци заради неясния климат на глобалната икономика.

„На фона на загубата на инерция, която се наблюдава при вътрешното търсене, както и заради вероятността износът да се забави допълнително заради проблемите на Европа, има възможност икономиката да се върне към нулев растеж през настоящото тримесечие“, коментира Юичи Кодама, главен икономист в Meiji Yasuda Life Insurance за ВВС.

През последните няколко тримесечия икономиката на Япония премина през няколко много сериозни изпитания. Едно от тях е бавното възстановяване на американската икономика, съчетано с продължаващата криза в еврозоната. Това са двете най-големи експортни дестинации за Япония.

Заедно с това валутата на страната поскъпна силно срещу еврото и долара, което допълнително подкопа конкурентоспособността на японските компании.

Според последните данни слабото външно търсене е отнело 0,1 процентни пункта от брутния вътрешен продукт през второто тримесечие.

Проблем се оказва и вътрешното потребление – разходите на домакинствата и частното потребление са нараснали по едва 0,1 на сто а тримесечна база, след като за предходното тримесечие увеличението бе 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още