IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко американци са потърсили помощи за безработица през миналата седмица

През юли безработицата в САЩ нарасна до 8,3%

16:12 | 09.08.12 г.
По-малко американци са потърсили помощи за безработица през миналата седмица

По-малко американци са потърсили помощи за безработица през миналата седмица. В периода 30 юли – 4 август са били подадени 361 хил. молби, което е с 6 хил. по-малко спрямо подадените през предходната седмица искания. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха да бъдат подадени 370 хил. молби.

Американското трудово министерство обаче е ревизирало нагоре данните за последната седмица на юли. Тогава са били подадени 367 хил. молби, а не 365 хил., както беше обявено предварително.

Средният показател за последните 4 седмици също се е увеличил до 368 250 искания. Освен това са се увеличили трайно безработните, които получават помощи за по-дълъг период от време. Статистиката сочи, че те са вече 3,33 млн. души и са нараснали с 53 хил. души. за седмица.

“Пазарът на труда се подобрява много бавно заради влиянието на кризата в Европа и несигурността около европейските фискални проблеми”, коментира Джоел Нароф, президент на Naroff Economic Advisors.

Той посочва, че няма основание да се смята, че регистрираното през юли увеличение на заплатите няма да се повтори и през следващите месеци.

Въпреки мнението на анализатора през юли безработицата в САЩ нарасна до 8,3%, а новосъздадените работни места са твърде малко, за да тласнат нивото й надолу.

Освен това големи компании, сред които Cisco Systems, продължават да съкращават персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още