IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония остави основната лихва без промяна

Размерът на програмата за изкупуване на активи също не бе променен, оправдавайки очакванията на анализаторите

11:05 | 09.08.12 г.
Япония остави основната лихва без промяна

Японската централна банка остави без промяна нивото на основния лихвен процент в страната и курса на монетарната си политика, обявявайки за пореден път, че е ангажирана със силно монетарно разхлабване, но не предприе допълнителни действия за постигане на целта си от 1% потребителска инфлация, съобщи MarketWatch.

Основният лихвен процент остана на ниво между 0% и 0,1%, а размерът на програмата за изкупуване на активи, чийто срок на действие изтича в средата на 2013 г., бе запазен на 70 трилиона йени (89,3 млрд. долара), оправдавайки очакванията на анализаторите.

От финансовата институция посочиха, че по отношение на монетарното разхлабване ще действат „непрекъснато чрез неотклонно увеличаване на размера“ на програмата за изкупуване на активи.

Оттам добавиха, че инфлацията за известно време също се очаква да остане без промяна на ниво от 0%.

Макар че инвестициите в средства за производство от страна на бизнеса, частното потребление и бизнес активността продължават да се подобряват умерено, ръстът на износа се забавя, а последните данни за производството са слаби, констатират от централната банка.

От финансовата институция изтъкват, че от външната среда особено внимание трябва да се отдели на динамиката при проблема с националните дългове на европейските държави.

Оттам очакват възстановяването на икономиката на страната да продължи с умерено темпо на фона на запазването на стабилното вътрешно търсене. Специално внимание трябва да бъде отделено на динамиката в цените на суровините.

След съобщението на централната банка йената поскъпна с 0,07% до 78,32 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още