IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германският износ се е свил с 1,5% през юни

В момента само вътрешното търсене може да подкрепи растежа в първата европейска икономика

10:56 | 08.08.12 г.
Германският износ се е свил с 1,5% през юни

Германският износ се е свил повече от очакваното през юни заради дълговата криза в еврозоната, която се е отразила на търсенето от страна на германските търговски партньори, предаде Bloomberg.

Федералната статистическа служба на Германия съобщи днес, че износът, коригиран с работните дни и сезонните промени, е регистрирал спад от 1,5% през юни спрямо май, когато отчете ръст от 4,2 на сто.

Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха германският износ да намалее с 1,3% през юни на месечна база.

Вносът на Германия също се е свил през юни спрямо май, при това със значително по-бързи темпове, отколкото износа. Статистиката сочи, че вносът е намалял с 3% за един месец.

Търговският излишък на Германия се е увеличил до 17,9 млрд. евро през юни от 15,6 млрд. евро през май, показват още данните. Излишъкът по текущата сметка се е удвоил от 8,1 млрд. евро през май до 16,5 млрд. евро през юни.

„Всички експортни пазари на Германия са в застой“, коментира Кристиан Шулц, икономист от Berenberg Bank. Той допълва, че вътрешното търсене ще трябва „да поеме щафетата“ в подкрепа на икономическия растеж, тъй като заплатите в страната продължават да нарастват, а безработицата е на най-ниско ниво от 20 години.

Германската икономика забави растежа си заради дълговата криза, която охлади основните й експортни пазари. Миналия месец Bundesbank съобщи, че очаква скромен растеж през второто тримесечие, но актуалните данни показват, че производството в страната се срива, както и бизнес доверието.

През юни промишлените поръчки в Германия са намалели с 1,7% на месечна база, което е двойно повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още