IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабостта на юана отразява икономическата реалност в Китай

Ако китайските власти освободят курса на местната валута в момента, тя всъщност може да поевтинее въпреки обвиненията на САЩ за изкуствената ѝ обезценка

10:37 | 08.08.12 г.
Слабостта на юана отразява икономическата реалност в Китай

В дългосрочен план юанът може да поскъпне „умерено“, но това не означава, че инвеститорите няма да реализират отрицателна възвращаемост по китайската валута от време на време, добави той.

Пазарите ще претърсят внимателно купчината данни, които Китай ще публикува в четвъртък, включително потребителската инфлация, инвестициите в недвижима собственост, продажбите на дребно и индустриалното производство.

Инвеститорите, надяващи се на признаци за икономически подем, може да останат разочаровани, а картината може да се окаже и по-лоша от онова, което отразяват данните, твърдят анализатори.

„Официалните данни ни разказват една история, но неофициалните разправят друга“, заяви Гаурав Содхи, анализатор за суровините в Intelligent Investor. „Ако погледнем какво се случва в производството на електроенергия в страната, в производството на цимент, продажбите на автомобили, има цяло множество от свързани данни, които предполагат, че Китай определено се забавя, вероятно повече, отколкото сме очаквали“, добави той.

Тази слабост накара местните компании и физически лица през второто тримесечие да изнесат пари от страната на стойност 71,4 млрд. долара, като това е най-бързото темпо в описвания процес за последното десетилетие, и да увеличат вложенията си в чужда валута, сочат данни от националния регулатор за валутен обмен, публикувани през миналата седмица.

Капиталовата и финансовата сметка са на излишък от 56,1 млрд. долара в резерви в чужда валута през първото тримесечие, съобщиха от Държавната администрация за валутна търговия.

Това е поредната причина юанът да поевтинее в последните месеци, посочи Шлосбърг. „Мисля, че са налице достатъчно от, да ги наречем, умните пари или уплашените пари, но явно предпазливите пари започнаха да се изтеглят от Китай, тъй като инвеститорите започнаха да усещат, че инвестиционният бум може би достига върха си“, смята той.

„Определено има огромен обем необслужвани кредити в балансите на банките, за които трябва да се внимава. Китай остава един голям отворен проблем“, добави мениджърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още