IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото пое глътка въздух и спря поевтиняването си

Добра новина за единната валута се оказа съобщение, че Германия „не се притеснява“ от предложенията за изкупуване на испански и италиански дълг

13:56 | 07.08.12 г.
Еврото пое глътка въздух и спря поевтиняването си

Еврото се насочва към най-високото си ниво срещу йената за последните три седмици. Повод за интереса към единната валута даде одобрението на германското правителство за предложенията на Марио Драги по отношение изкупуването на държавни облигации от ЕЦБ с цел понижаване на лихвите за страни като Испания и Италия.

Валутата на еврозоната днес се движи с повишение срещу повечето от останалите основни валути. Срещу йената поскъпването е най-осезаемо, след като сутринта разменният курс бе 97,40 йени за едно евро. Това е най-слабото ниво за йената от 12 юли насам.

Спрямо щатския долар единната валута поскъпва с 0,1 на сто до 1,2420 EUR/USD.

Засилването на еврото дойде след изказване на втория говорител на германския канцлер Ангела Меркел от днес. Георг Щрайтер е заявил, че правителството на страната „не се притеснява“ от обявените от президента на ЕЦБ идеи за изкупуване на държавни облигации.

Както е известно, в края на миналата седмица Марио Драги очерта план, според който ЕЦБ може да започне изкупуването на облигации от закъсали страни от еврозоната заедно с постоянния механизъм за стабилност.

Детайли обаче не бяха представени, тъй като те трябвало да бъдат уточнени през следващите седмици.

Препятствия пред поскъпването на единната валута днес поставиха данните за фабричните поръчки в Германия. Те показаха спад от 1,7 на сто на месечна база, което се оказа повече от предварително очакваното. Притеснително е това, че поръчките от държави от еврозоната се се свили с близо 5 на сто. Вътрешните поръчки пък са намалели с 2,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още