IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank призова ЕЦБ да не превишава мандата си

Независимостта на ЕЦБ изисква банката да уважава и да не превишава мандата си, който е да защитава еврозоната от инфлация, коментира Йенс Вайдман

11:35 | 02.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Президентът на германската Bundesbank предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ) да не превишава мандата си, след като управителите на централните банки от еврозоната се срещнаха в сряда през нощта, за да обсъдят възможен план за интервенция на облигационните пазари, пише Financial Times.

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман заяви, че независимостта на ЕЦБ „изисква банката да уважава и да не превишава мандата си“, който е да защитава еврозоната от инфлация.

Политиците „надценяват възможностите на банката“, когато искат от ЕЦБ да подкрепя икономическия растеж, да създава работни места и да стабилизира банковата система, коментира Вайдман.

Bundesbank има по-голяма тежест от много от останалите централни банки в еврозоната, тъй като „германската централна банка е най-голямата и най-важната централна банка в общността“, изтъква той.

Коментарите на Вайдман бяха публикувани на интернет страницата на Bundesbank ден преди срещата на Европейската централна банка и бяха приети от някои инвеститори като предупреждение към президента на ЕЦБ Марио Драги да не разширява мандата на своята институция с нови мерки за борба с дълговата криза.

Миналата седмица Драги окуражи пазарите като заяви, че ЕЦБ подготвя нов кръг мерки за понижаване на цената за кредитирането на Испания и Италия.

От Bundesbank отричат, че коментарите на Вайдман са насочени директно срещу Драги.

В последните дни Драги проведе разговори с управителите на централните банки в еврозоната за възможността Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) да бъде използван за изкупуване на ДЦК на първичния пазар, докато ЕЦБ извършва интервенции на вторичния.

Не е ясно обаче дали всички елементи за постигане на сделката ще са на място до срещата на ЕЦБ в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
ЕЦБ - става все по-токсична. Италия , Гърция , Ирландия ........... трябва да си изкупят обратно облигациите без отстъпки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Браво Дойчо, браво юнаци рейнско-рурски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още