IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната остава без промяна

През юли потребителските цени в 17-те страни, споделящи еврото, нараснаха с 2,4% на годишна база

14:31 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в еврозоната през юли остана без промяна за трети пореден месец, но това е слаба утеха за потребителите в момент, когато броят на безработните в региона продължава да расте, съобщава CNBC.

През юли потребителските цени в 17-те страни, споделящи еврото, се повишиха с 2,4% на годишна база, обяви днес европейският статистически институт. Нивото на инфлация остава без промяна от май, след като цената на петрола от сорта Брент се понижи рязко по-рано през годината.

Според анализаторите инфлацията в края на годината ще достигне заложените от Европейската централна банка (ЕЦБ) малко под 2%.

По-рано през юли президентът на централната банка Марио Драги заяви, че темпът на нарастване на потребителските цени се забавя по-бързо от очакваното.

Това позволи на ЕЦБ в началото на юли да понижи  основния си лихвен процент до рекордно ниските 0,75%, а лихвите по депозитите до нула.

Петролът от сорта Брент отново се търгува за около 105 долара за барел, след като поевтиня до 90 долара за барел в края на юни. Цената на суровината намира подкрепа в опасенията за ситуацията около Иран и санкциите, наложени на ислямската република.

Опасенията на западните страни са свързани с ядрените амбиции на Техеран.

Икономистите, участвали в проучване на Ройтерс, очакваха инфлацията в еврозоната да се задържи на 2,4%.

Постоянния, а не понижаващ се темп на нарастване на потребителските цени не помага особено на европейските домакинства, които преживяват втората за последните 3 години рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още