IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство на Япония с изненадващ спад

Йената започна новата седмица с ръст, наваксвайки голяма част от изгубеното в петък

09:42 | 30.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство на Япония с изненадващ спад

Индустриалното производство в Япония изненадващо се е понижило и през юни, удължавайки серията на понижение до три поредни месеца. Това е поредният сигнал, че икономиката на азиатската държава губи инерция, пише ВВС.

През юни е записано свивне на индустриалното производство с 0,1 на сто на месечна база. Все пак резултатът е доста по-добър в сравнение с май, когато спадът бе 3,4 на сто. Предварителните прогнози бяха далеч по-оптимистични - за ръст на производството с 1,6 на сто.

Според анализатори понижението на индустриалното производство разкрива слабото търсене на японски стоки в чужбина. Като причина за това пък може да бъде посочен високият курс на йената, който значително оскъпява местното производство.

Спадът през юни идва основно от секторите машиностроене и преработка на метали и стомана, разкриват данните.

Новината идва съвсем скоро, след като японското правителство и централната банка на страната заявиха, че икономиката се възстановява добре от земетресението и последвалото го цунами от миналата година. Именно заради тях производството в Япония пострада изключително силно.

Като причина за проблемите властите в страната сега посочват дълговата криза в Европа, която оставала сериозно препятствие пред възстановяването.

„Икономическият ръст е на много по-ниска траектория, отколкото правителството и централната банка ни карат да вярваме“, коментира Сатоши Осанай от Daiwa Institute of Research.

“Всякакво възстановяване би било временно и икономиката ще продължи да лакътуши още месеци напред. Износът за САЩ вече е на високи нива и има малък потенциал за допълнително увеличение“, обяснява той.

Новата седмица започна с ръст на йената спрямо еврото. След силното отстъпление от петък, днес японската валута връща част от изгубеното и се търгува при 96,34 йени за евро. Спрямо американския долар азиатската валута също напредва, достигайки 78,40 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още