IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст на САЩ се забави до 1,5% през второто тримесечие

По-ниските разходи на потребителите и бизнеса натежават върху представянето на американската икономика

16:28 | 27.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Икономическият ръст на САЩ се забави до 1,5% през второто тримесечие

Американската икономика е нараснала с 1,5% през второто тримесечие при ръст от 1,9% през предходния аналогичен период, след като потребителите и бизнесът са харчили по-малко, сочи предварителната оценка на правителството на САЩ, цитирана от MarketWatch.

Данните съвпаднаха напълно с предварителните оценки на анализаторите.

Окончателният показател за първото тримесечие пък бе коригиран в посока на повишение спрямо втората му оценка от 1,9%, но за последното тримесечие на 2011 г. корекцията е сериозна – ръст от 4,1% при обявени 3%.

Потребителските разходи са нараснали с 1,5% през второто тримесечие, докато през предходното бяха регистрирали ръст от 2,4%.

Инвестициите на бизнеса в нежилищни структури са се увеличили с 5,3% при повишение от 7,5% през първото тримесечие.

Запасите са се увеличили до 66,3 млрд. долара през второто тримесечие от 56,9 млрд. долара през предходното, съобщиха от американското министерство на търговията.

Правителствените разходи на всички нива са се понижили със средно 1,4%.

Износът е нараснал с 5,3%, а вносът – с 6%. Реалните окончателни продажби в САЩ, които изключват вноса и запасите, са регистрирали наполовина по-бавен ръст от 1,2%.

Инфлацията, измерена чрез разходите за лично потребление, се е забавила до 1,6% от 2,4% през първото тримесечие. Ако се изключат силно волатилните цени на хранителните стоки и енергоносителите, инфлацията се е забавила минимално до 1,8% през второто тримесечие спрямо 1,9% през първото.

Реалният разполагаем доход е нараснал с 3,2%, а личните спестявания са се увеличили с 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Добър резултат бих казал, на фона на рецесията в Еврозоната. Растежът обаче е крехък и една война със Сирия или Иран може да насочи Америка пак към рецесията. Ситуацията трябва да се следи много внимателно и да не се вземат необмислени решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още