IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голям спад в производството в частния сектор на Германия от юни 2009 г.

Във Франция ръстът в сектора на услугите компенсира спада в производството

14:30 | 24.07.12 г.
Най-голям спад в производството в частния сектор на Германия от юни 2009 г.

Във Франция продукцията в частния сектор се е свила с най-бавното си темпо от 4 месеца, като стабилизирането в сектора на услугите е компенсирало по-слабото представяне в производствения сектор, сочат данните на Markit.

Като цяло в частния сектор е регистрирано известно подобрение до 48,0 пункта през юли при 47,3 пункта през юни, но показателят остава на негативна територия под 50 пункта за пети пореден месец. Това обаче е най-високото му нивото март насам.

В сектора на услугите индексът на бизнес активността излезе на положителна територия, прекъсвайки поредица от 3 месеца на спад и достигайки 50,2 пункта спрямо 47,9 пункта през юни. Производството обаче регистрира най-сериозното си свиване от април 2009 г., като индексът на бизнес активността се понижава до 43,3 пункта през настоящия месец от 46,0 пункта през миналия.

Новите поръчки намаляват за 5-ти пореден месец, като при услугите забавянето е с най-слабо темпо от март, докато в производството то остава съвсем малко по-слабо от рекордното за последните 37 месеца, регистрирано през май.

Макар вътрешният пазар да остава принципен източник на слабост, тенденцията към влошаване обхваща и продажбите за чужбина, където спадът е най-тежкият за последните 8 месеца.

Заетостта в частния сектор се е свила с най-бързо темпо от декември 2009 г., като по-сериозното съкращаване на работни места засяга еднакво производството и услугите.

Входящата производствена инфлация във Франция се е забавила, като това е първо понижение, макар и минимално, на разходите от октомври 2009 г. В производството входящите цени регистрират най-рязък спад от близо 3 години заради цените на суровините, докато в сектора на услугите той остава умерен е доста под средната дългосрочна стойност за проучването на Markit.

Изходящата производствена инфлация се забавя за 3-ти пореден месец в темпо, близко до това от предходните месеци. По-големите отстъпки са в сектора на услугите, докато производителите поддържат по-стабилна ценова политика.

Очакванията за бъдещето обаче стават все по-песимистични през юли в сектора на услугите въпреки стабилизирането на настоящата активност, като се влошават за четвърти пореден месец, достигайки тай-ниското си ниво от март 2009 г. За спада в доверието вината се хвърля основно върху общото чувство за икономическа несигурност.

По думите на Джак Кенеди, старши икономист в Markit и участник в проучването за Франция, устойчивото представяне на сектора на услугите е компенсирало по-резкия спад в промишленото производство, но обстановката остава деликатна.

„Изправени пред слаб икономически климат както у дома, така и в чужбина, едновременно с продължаващата несигурност за бъдещето на еврозоната бизнесите откриват малко причини за оптимизъм в настоящето и поради тази причина не е изненадващо, че очакванията за бъдещето в сектора на услугите са се влошили допълнително, достигайки 40-месечно дъно“, добави той.

Главният икономист в института Крис Уилямсън подчерта, че частният сектор в Германия се е свил с най-бързото си темпо за последните 3 години. „Единственият знак на подобрение бе ограничен до френския сектор на услугите, което вероятно се дължи на успокояването сред местните бизнесмени след изборите, но поради тази причина може да се окаже и само временно“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още