IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната остава свито вече 6 месеца

Известното подобрение в сектора на услугите се компенсира от сериозен спад в промишленото производство

12:43 | 24.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в еврозоната остава свито вече 6 месеца

Индустриалното производство в еврозоната остава без промяна през юли спрямо юни, но на негативна територия, става ясно от предварителните данни за бизнес активността в региона на лондонския институт Markit.

Индексът на бизнес активността в производството се запазва на ниво от 46,4 пункта, сочат данните от около 85% от обработените отговори. Показател под 50 пункта сочи свиване, като това е 6-ти пореден месец, в който индексът остава под тази граница.

През 10 от последните 11 месеца индексът е бил на негативна територия. Данните за юли са близки до средните през второто тримесечие, в което бизнес активността в индустриалното производство регистрира най-сериозен тримесечен спад от 3 години.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите регистрира известно подобрение до 47,6 пункта през юли при 47,1 пункта през предходния месец, изкачвайки 4-месечен връх. В промишленото производство обаче спадът се задълбочава до 44,1 пункта при 45,1 пункта през юни, достигайки над 3-годишно дъно.

Производителите съобщават за по-рязко влошаване на условията за бизнес в сравнение с доставчиците на услуги, сочат данните на Markit.

Производството се е свило вследствие на нарасналата степен на загуби при новите бизнеси, която през юли дели второто място по спад за последните 3 години. Свиването на производството е повсеместно за цялата еврозона, без разлика между ядро и периферия.

Поръчките в региона са намалели в най-голяма степен от юли 2009 г., като производството и услугите са засегнати еднакво по този показател. Това по принцип е знак за прекалено разширяване на производствения капацитет.

Времето за доставка на поръчките обаче регистрира най-сериозно подобрение от юни 2009 г., отчасти и заради по-слабите от очакваното продажби.

Средното ниво на входящата производствена инфлация се понижава за втори пореден месец, при това с най-бързото темпо от август 2009 г. Разходите на компаниите в сектора на услугите обаче са нараснали малко по-бързо в сравнение с юни, отчасти заради по-високите разходи за храни, горива и транспорт.

Изходящата производствена инфлация се е забавила с най-силното си темпо от февруари 2010 г. както в производството, така и при услугите, тъй като компаниите се опитват да увеличат продажбите чрез отстъпки. В сектора на услугите обаче е регистрирано най-ниското ниво на оптимизъм за следващите 12 месеца от март 2009 г. насам. Доверието се е понижило в целия регион.

„Предварителните данни за бизнес активността през юли предполагат, че спадът в еврозоната не показва признаци на забавяне в началото на третото тримесечие и е в унисон със спада на брутния вътрешен продукт за тримесечието от около 0,6%, което от своя страна е близо до нивото на спад, което очакваме да видим през второто тримесечие“, заяви главният икономист в Markit Крис Уилямсън.

„Спадът е тласкан от изключително тежкия спад в промишленото производство, което се свива с тримесечно темпо от около 1%. Компаниите в региона съкращават персонал с най-бързото темпо от около две години и половина, тъй като перспективата става все по-мрачна. Доставчиците на услуги са най-песимистично настроени от март 2009 г., докато производителите намаляват запасите си от суровини в очакване слабите продажби да се запазят и през следващите месеци“, добави Уилямсън.

Той подчерта, че компаниите понижават цените на своите стоки и услуги в най-голяма степен от началото на 2010 г., за да подпомогнат продажбите, като това трябва да помогне за облекчаване на инфлационния натиск, но може да се отрази зле на печалбите.

„Забавящата се входяща производствена инфлация би трябвало да помогне за запазване на маржа на печалба в производството, но при услугите разходите продължават да нарастват“, изтъкна главният икономист на Markit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още