IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания се забави до 2,4% през юни

С най-голяма заслуга за благоприятния резултат са цените на облеклото и горивата

13:02 | 17.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията във Великобритания се забави до 2,4% през юни

Цените във Великобритания се повишиха с най-бавното си темпо от края на 2009 г., сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС. 

Индексът на потребителските цени спадна до 2,4% през юни на годишна база при 2,8% през май. Това е трети пореден месец на забавяне на инфлацията във Великобритания.

С основна заслуга за забавянето са по-ниските цени на храните, горивата и особено на облеклото, където спадът е от 4,2%. От статистическата служба посочват, че това може да се дължи на по-ранното начало на летните разпродажби при търговците на дребно. Цената на футболните фланелки обаче е „забележимо изключение“ от тенденцията, добавят оттам.

Ако се изключат по-силно волатилните цени на храните, горивата, алкохола и тютюневите изделия, инфлацията се е забавила до 2,1% през юни при 2,2% през май.

Индексът на цените на дребно, който включва и разходите за жилищата, се е понижил до 2,8% през юни от 3,1% през предходния месец.

Разходите за транспорт и алкохол са намалели с 0,5%. Цената на петрола се е понижила с 4,3 пенса за литър на месечна база до средно 1,33 паунда, докато дизелът е поевтинял с 4,7 пенса до 1,39 паунда за литър.

Цените на хранителните стоки са намалели с едва 0,1%. Най-сериозен е спадът в цената на месото, като от статистическата служба посочват, че вероятно влияние върху нея е оказало лошото време, отразило се върху търсенето чрез отказ на поръчки за летни барбекюта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още