IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просяците нямат право на избор

САЩ се задоволиха с по-малкото зло и макар и лоши, данните за новите работни места се оказаха достатъчни, за да спрат печатницата на Федералния резерв

08:50 | 13.07.12 г.
Просяците нямат право на избор

Автор: Питър Леониду, Alpari FS

Еврото понесе поредица от удари от миналия четвъртък насам, което го свали до двугодишно дъно през последните седем дни и единната валута пак пое централната роля в кризата.

Оставена без друг избор, ЕЦБ последва Английската централна банка и намали лихвата до 0,75%. Макар това да беше очакван и предварително обсъждан ход и пазарите да бяха готови за обявяването му, еврото пострада.

Причина за това е фактът, че новата лихва е рекордно ниска и може да бъде възприета като отчаяна мярка, което може би означава, че е дошло времето на крайните действия. Двойката EUR/USD удари 1,2363 и след като МВФ обяви в петък, че ревизира прогнозата си за световен икономически ръст, се срина до двугодишно дъно от 1,2259.

Допълнителни страдания за еврото бяха причинени от коментарите на Марио Драги за растежа в еврозоната, който според него ще е по-слаб през втората половина на годината.

Еврото се покачи леко в понеделник и се търгуваше за 1,2316 долара, след като еврогрупата  се срещна в Брюксел да дискутира проблемите. Добрите новини от срещата бяха, че Испания получи подкрепа за рекапитализация на банките си директно от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) докато Европейския механизъм за стабилност (ESM) стане готов.

Вторник не беше толкова благосклонен, след като немският Конституционен съд се усъмни в конституционността на спасителните схеми – действие, което може да означава, че Германия няма да може да участва в ESM. Това свали еврото до ново двугодишно дъно от 1,2234 поради опасенията, че европейските държави никога няма да достигнат до решение, което да е достатъчно трайно и ефективно.

Като неочакван ход японската икономика произведе разочароващи данни тази седмица, като бюджетният излишък спадна значително. Основна причина за това са валутните напрежения в ЕС, който е важен експортен пазар за Страната на изгряващото слънце.

Поръчките за машини и оборудване спаднаха с 14,8% през май, което показва, че японските корпорации не са в инвестиционно настроение. И докато третата световна икономика се препъва и задъхва, още по-лоши данни дойдоха от Китай, което показва, че и втората по големина е в лошо състояние.

Разочароващите китайски данни подкрепиха решението на централната банка да намали лихвите два пъти този месец, сякаш това е единственият стимул за растеж на икономиката.

САЩ обявиха само 80 000 нови работни места вместо очакваните 90 000 в края на миналата седмица. Неочаквано обаче новината беше приета много добре и затвърди позицията на долара спрямо кошница основни валути.

Това може да се опише с израза, че просяците нямат право на избор – все пак има открити нови работни места, без значение от бройката. Това все пак е по-малкото зло, защото спря Федералния резерв да пусне печатницата за QE3.

Позицията на йената като валутно убежище е едновременно благословия и проклятие за нея, защото каквито и новини да идват  от икономиката на страната, инвеститорите винаги ще изберат йената пред другите валути, а основната двойка USD/JPY винаги ще остане основна.

Не много отдавна  нарекохме страните от еврозоната боледуващи, сега това се отнася и за трите най-големи икономики в света, защото САЩ, Китай  и Япония не са изключение от глобалната криза, без значение дали еврото е единствената причина за тяхното състояние или има и други.

Забележка: Изразените мнения са лични и не могат да бъдат възприемани като инвестиционен съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още