IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите молби за помощи за безработни в САЩ спаднаха до 4-годишно дъно

Добрият резултат може да се дължи и на нарушаване на традицията при част от производителите да затварят заводите си през първата седмица от юли за преоборудване

17:12 | 12.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Новите молби за помощи за безработни в САЩ спаднаха до 4-годишно дъно

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, се понижи до 4-годишно дъно през миналата седмица, давайки знак на надежда за страдащия пазар на труда в страната, макар че част от благоприятните резултати може да се окажат временни, съобщи Ройтерс, като се позова на министерството на труда на САЩ.

Молбите са намалели с 26 000 до сезонно изгладените 350 000, като данните за предходната седмица бяха коригирани в посока на повишение с 2 000 спрямо първоначално обявените 374 000.

Постигнатото ниво на първоначалните молби е най-ниското от март 2008 г., а спадът е много по-рязък от очакванията на анализаторите. „Тези новини са добре дошли“, заяви Питър Кени, управляващ директор в Knight Capital в Джърси, щата Ню Джърси.

След оповестяването на информацията основните индекси на фондовите борси в САЩ заличиха натрупаните загуби от началото на сесията, но доларът поевтиня спрямо йената.

През второто тримесечие на годината наемането на нови служители от американските компании се забави драматично, тъй като опасенията за работодателите за разрастващата се дългова криза в Европа и отражението ѝ върху световната икономика се увеличаваха.

Мнозина работодатели се притесняват и за възможността американското правителство да ореже разходите и да не удължи срока на действие на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши, който изтича в края на настоящата година, тъй като комбинацията от двата фактора е в състояние да потопи икономиката на страната в рецесия.

Спадът в първоначалните молби за помощи за безработни предполага, че макар да запазват темпото на наемане на нови служители, те най-малкото не увеличават темпото на планираните съкращения. Това би могло да увеличи надеждите, че застоят в създаването на нови работни места може да се окаже временен.

Представител на министерството на труда отбеляза, че спадът може да се дължи на нарушаване на традицията при част от автопроизводителите да затварят заводите си през първата седмица на юли, за да успеят да задоволят търсенето. По принцип повечето автопроизводители тогава планират спиране на производството, за да подготвят поточните линии за новите модели.

„Изглежда министерството на труда е прекалено категорично, че това е нещо повече от несигурна сезонна корекция, отколкото нещо, от което се нуждаем и на което можем да разчитаме“, заяви Майкъл Хенсън, икономист за САЩ в  Bank of America-Merill Lynch. „Същинската тенденция при молбите за помощи вероятно все още е в диапазона около 370 000“, добави той.

Средният показател за последните 4 седмици, смятан от мнозина анализатори за по-добър индикатор на тенденциите на пазара на труда, регистрира понижение от 9 750 молби до 376 500. Макар достигнатото ниво да е най-ниското само от месец май досега, понижението е значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
"Новите молби за помощи за безработни в САЩ спаднаха до 4-годишно дъно" това пък какъв показател може да бъде? Не може да има вечен ръст при ограничено по брой население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още