IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната с ръст от 0,6% през май

Повишението надхвърли очакванията на анализаторите, докато на годишна база е отчетен спад от 2,8%

13:20 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в еврозоната с ръст от 0,6% през май

Производството в еврозоната е нараснало през май, но недостатъчно, за да покрие спадовете от началото на годината, а продукцията във Франция и Холандия се е свила, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Индустриалното производство в 17-те държави от валутния съюз нарасна с 0,6% през май на месечна база, надхвърляйки очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, които бяха за липса на промяна.

Данните за април обаче бяха коригирани в посока на понижение до спад от 1,1% вместо предварително обявеното свиване от 0,8%.

На годишна база индустриалното производство в еврозоната регистрира спад от 2,8%.

През май индустриалното производство във Франция се е свило с 2,1%, като само в Словения от останалите държави-членки на еврозоната то е по-сериозно – 3,2%. В Холандия спадът е от 1,6%.

Най-сериозно е свиването на производството в компаниите от сектора на енергетиката – 2,3%, след като през април имаше ръст от 5,3%. Нараснало е производството на потребителски стоки и средства за производство.

Германия, чиято най-голяма икономика в еврозоната демонстрира най-голяма издръжливост на дълговата криза в региона, регистрира ръст на индустриалното производство от 1,5%, но не успява да компенсира априлския спад от 2%.

В Италия увеличението е от 0,8%. Ирландия пък регистрира трети пореден месец на солидно повишение, като през май записва ръст на индустриалното производство от 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още