IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото пропадна до двугодишно дъно

В ръководството на Фед привържениците на ново вливане на ликвидност се оказаха малко, което даде тласък на долара

21:19 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото пропадна до двугодишно дъно

Еврото потъна до най-ниското си ниво за последните две години, насочвайки се към 1,22 долара за евро. Причина за поредния тласък на единната валута надолу даде стенограмата от последната среща на ръководителите на Федералния резерв на САЩ, която показа минимална подкрепа за нови мерки за вливане на ликвидност.

Едва няколко от членовете на ръководството са изразили мнение, че ще са необходими нови покупки на активи. Няколко други пък смятат, че нови действия може да има ако стане ясно, че икономическите условия се влошават.

Само четирима от членовете на ръководството на централната банка са засегнали темата за ново вливане на ликвидност в личните си прогнози за икономиката – двама са били в подкрепа на подобни действия, а други двама – че обмислят такава позиция.

Липсата на готовност от страна на Фед да налее още пари на пазарите доведе до поскъпване на щатския долар срещу еврото. Зелените пари напреднаха до 1,2215 EUR/USD, което е най-ниското ниво на единната валута от юни 2010 година насам.

Докладът намери отражение и в търговията с акции, като индексът на сините чипове задълбочи спада си до 0,6% днес, понижавайки се до 12 570 пункта. Малко по-малко от два часа преди края на сесията S&P 500 губи 0,3 на сто, а Nasdaq Composite отстъпва с 0,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още