IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският търговски излишък нарасна през юни заради забавяне на вноса

Излишъкът расте с 43% на годишна база, след като износът се увеличава с 11,3%, докато вносът само със 6,3%

11:33 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайският търговски излишък нарасна през юни заради забавяне на вноса

Външнотърговският излишък на Китай през юни се разшири, след като ръстът при вноса отслабна, подкрепяйки притесненията за местната и световната икономика, съобщи ВВС, като се позова на данни на митническото бюро на страната.

Търговският излишък се е разширил до 31,73 млрд долара, което е ръст от 42,9% на годишна база. С основна заслуга за този резултат е слабият внос, нараснал с едва 6,3%, което е едва половината от очакваното от анализаторите темпо.

Търговският излишък на Китай със САЩ и много други страни през последните години го противопостави на много от търговските му партньори. Страната е обвинявана в поддържане на подценена валута, което според критиците ѝ осигурява нечестно конкурентно предимство.

„Големият търговски излишък запазва натиска за поскъпване на юана, в противен случай може да последват санкции от търговските партньори и конфликт със САЩ“, заяви Ли-ган Лю от хонконгския филиал на ANZ.

Днешните данни подчертават и опасенията, че забавеното търсене от Европа и САЩ ще се отразят върху китайската икономика.

Износът надхвърли очакванията на анализаторите, нараствайки с 11,3% и достигайки 180 млрд. долара, макар да остана под темпото на разширяване от 15,3% през май.

За първата половина на годината търговията с чужбина е достигнала 1,84 трилиона долара, което е ръст от 8% на годишна база, посочва ИТАР-ТАСС. Износът се е разширил с 9% до 954,38 млрд. долара.

Прогнозата на китайското министерство на търговията са обемът на търговията с чужбина през 2012 г. да нарасне с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още