IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ показа изненадваща сила през юни

Добрите данни подкрепиха долара и той отскочи рязко срещу еврото

15:45 | 05.07.12 г.
Пазарът на труда в САЩ показа изненадваща сила през юни

Пазарът на труда в САЩ даде изненадващо силен сигнал за представянето си през юни. Той дойде от данните за новите работни места в частния сектор, изготвяни от анализаторкската компания ADP.

Според ADP американските компании са разкрили 176 хил. нови работни места през юни. Това е близо два пъти над прогнозите на анализаторите за около 100 хил. работни места, пише MarketWatch.

Добра новина за трудовия пазар е и това, че данните за май бяха ревизирани леко нагоре – от 133 на 136 хил. нови работни места.

Данните на ADP са добър ориентир за представянето на пазара на труда в най-голямата икономика. Утре се очакват официалните данни на правителството на САЩ за безработицата и новите работни места в страната шрез юни.

Очакванията на анализаторите са безработицата да остане на ниво 8,2 на сто. Освен това се предполага, че през юни икономиката е създала 100 хил. нови работни места.

Днес стана ясно още, че молбите за помощи при безработица в САЩ през миналата седмица са се понижили с 14 хил. до общо 374 хил. броя. През предходната седмица те бяха 388 хиляди, а предварителните очаквания на аналзиаторите бяха за минимален спад до 385 хил. броя.

Други данни от деня показаха, че планираните съкращения в САЩ през юни са били на най-ниското си ниво за последната година. Общият им брой е бил 37 551, което е спад от 39,3 на сто спрямо май. Информацията е на консултантската компания Challenger, Gray&Christmas.

Спрямо миналия юни понижението е с 9,4 на сто.

От началото на годината в страната са били обявени планирани съкращения на 283 091 души, което е увеличение от 15,2 на сто на годишна база.

След силните данни за пазара на труда в САЩ, а и заради понижението на основния лихвен процент в еврозоната, доларът поскъпна рязко спрямо еврото. Към 15:30 часа двете валути се търгуваха по курс 1,2385 EUR/USD, след като по-рано през деня търговията се водеше над 1,25 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още