IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа намери доста решения, но има още пробойни за запушване

Провалът само на една държава ще предизвика домино ефект и онези, които оцелеят, ще трябва да залепят счупеното

12:46 | 05.07.12 г.
Европа намери доста решения, но има още пробойни за запушване

Успехът обаче пак беше краткотраен след дъжда от негативни данни тази седмица. Производствените данни в понделник се оказа по-лоши от прогнозните, а активността е спаднала до 49.7 през юни. Нива под 50 показват неочакван спад на индустрията за първи път от три години. Последният път с подобна активност беше юли 2009 година, когато икономиката току се съвземаше от рецесията.

Доларът слезе до 79.30 към йената, като изтри резултатите от предната седмица. В същото време индексът на големите производители в Япония се подобри до -1, а този на малките до +8, като потреблението показа ръст от ,.6% в края на миналата седмица. Въпреки това централната банка най-вероятно ще продължи с намесата си, за да отслаби йената и да достигне планираната инфлация от 1%

Паричните интервенции се оказват неизбежни тази седмица защото Азия, Европа и САЩ страдат. Инвеститорите се чудят колко дълго Бернанке няма да обръща внимание на необходимостта от QE3.

Английската централна банка подготвя ново вливане на ликвидност, за да помогне на икономиката да излезе от рецесията, а ЕЦБ най-вероятно ще намали лихвата до 0,75%, за да помогне на процесите на възстановяване.

Втората най-голяма икономика – Китай, е със същите симптоми, след като юанът е слаб, а производствените индекси на страната слязоха до седеммесечно дъно. В резултат на това износът също намаля.

Световната икономика се срива всеки ден и всеки лъч надежда е незабавно затъмнен от лоши новини, а всяка стъпка напред е пълна с препятствия. Да станеш свидетел на най-високото ниво на безработица откакто е въведено еврото със сигурност те кара да се питаш дали има светлина в края на тунела.

Немските вестници нарекоха споразумението от миналата седмица „маскираната победа на Меркел” защото надали дамата ще се съгласи и с останалите искания на европейските лидери.

Макар това да не е война, думата „победа” е далечен мираж все още. Провалът само на една държава ще предизвика домино ефект и онези, които оцелеят, ще трябва да залепят счупеното.

Забележка: Изразените мнения са лични и не могат да бъдат възприемани като инвестиционен съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още