IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната изненадващо без промяна през юли

Еврото продължава да поскъпва и достигна най-високото си ниво за последните 10 дни

15:35 | 29.06.12 г.
Инфлацията в еврозоната изненадващо без промяна през юли

Нивото на инфлация в еврозоната е останало стабилно през юни, макар в най-голямата икономика от валутния съюз – Германия, да е отчетено забавяне на поскъпването на живота. Това увеличава вероятността основния лихвен процент в еврозоната да бъде понижен през следващата седмица, пише MarketWatch.

По предварителни данни през юни инфлацията в еврозоната е била на ниво 2,4% на годишна база, колкото беше отчетено и през предходния месец. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за забавяне на ръста на потребителските цени до 2,3%.

През юни в различните държави инфлацията е записала различно изменение. Така например в Германия има забавяне до 1,7 на сто спрямо 2 на сто през предходния месец, в Испания няма промяна и поскъпването на живота остава 1,9 на сто, докато в Италия има увеличение на инфлацията от 3,2 до 3,3 на сто.

Стабилните цени през май и юни увеличават вероятността Европейската централна банка да понижи основния лихвен процент в еврозоната на срещата си следващата седмица. В момента лихвата е на исторически минимум от 1 на сто.

Днес еврото поскъпва значително срещу долара. Решенията от първия ден на срещата на върха в ЕС предизвикаха най-рязкото поскъпване на единната валута от ноември насам, а към средата на деня ръстът на еврото продължава.

В 15:20 часа българско време едно евро се разменяше за 1,2640 долара. Това е най-високото ниво за последните близо десет дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още