IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В битката за оцеляване няма победител

Проблемите на една икономика са проблеми за друга, без значение дали е в еврозоната или не, смятат от Alpari FS

13:02 | 22.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
В битката за оцеляване няма  победител

Досега световната резервна валута беше в състояние да поддържа господството си като „цар долар”, защото основното занимание на пазарите беше да бягат от еврото, разочаровани от еврозоната. Събитията от изминалата седмица обаче намалиха светлините, защото стана ясно, че американската икономика не се представя така добре, както се очакваше и засилването на долара е естествена реакция от отслабването на еврото.

Но дори слабото евро не беше в състояние да задържи долара на върха заради дъждовете от неблагоприятни данни за щатската икономика. Той се разклати след новината, че цените на дребно са се понижили с 0,2% през май, което е второ поредно понижение. Доларът се сниши до 79,28 спрямо йената и до 0,9553 за швейцарския франк. Повишаващата се безработица и спадът на потребителското доверие, както и решението на централната банка на Япония да запази нивата на лихвите само подкрепиха спада до 78,68

Доларът май ще се окаже в големи проблеми в дългосрочен план, след като Китай се появи на сцената с планове да „нарани” статута му в световната търговия като намали търсенето му като резервна валута и съответно снижи важността му. Китай се стреми да създаде търговска зона в Азия, която ще има юана за първа валута и в същото време ще подкрепи йената след подписване на споразумение за трансгранични разплащания.

Подобно споразумение ще се отрази доста болезнено на щатските пари защото централните банки ще намалят количествата им в своите резерви, се казва в анализ на Alpari FS.

Естествено през последната седмица главния герой в Европа беше Гърция, където Нова демокрация спечели най-много гласове на изборите в неделя и най-накрая облекчи леко страховете за бъдещето си.

Изборите бяха съпътствани с положителни настроения, дори преди да беше ясен изхода от тях и еврото започна покачването си преди уикенда, като достигна 1,2667 в четвъртък миналата седмица. В първия ден след изборите дори удари нивото от 1,2747, но се успя да се задържи там дълго, защото други еврострахове помрачиха победата на Нова Демокрация.

По-голямата заплаха сега е Испания – Гърция реално не е била най-голямото притеснение  за еврото, защото икономиката на страната е относително малка. Борис Шлосберг, управляващ директор на BK Asset Management коментира, че „победата в Гърция не решава нищо”.

Испанските дългови проблеми продължават да тревожат инвеститорите и доходността по държавните облигации достигна рекордно високи нива, което снижи долара до 1,2602.

Още по-притеснително е, че Италия не е много зад Испания – доходността там също се повишава бързо.

Евентуален колапс на италианската банкова система ще се окаже доста разтърсващ за Европа и САЩ и може да е нещо, с което еврозоната да не може да се справи. Ако Италия стане втора Испания, светът може да се изправи пред нова историческа криза, която може да се изравни по сила с Голямата депресия.

Във Великобритания плановете за съвместни действия между Английската централна банка о финансовото министерство за финансови схеми за компании и домакинства напомпаха стерлинга срещу така или иначе слабия долар и GBP/USD се покачи до 1,5563.

Лирата дори достигна нива 1,5706, но не се задържа дълго там след краткият отдих за еврото в началото на седмицата.

Уроците от тази седмица са, че световната икономика страда като едно цяло и дори силни икономики като щатската не могат да разрешат проблемите си.

В битката за оцеляване няма победител, защото проблемите на една икономика са проблеми за друга, без значение дали е в еврозоната или не. В свят, който се отдаде на материализма и капитализма, се задават големи промени и е по-добре същият този свят да промени начина си на мислене и да се подготви за тежките времена, които предстоят.

Забележка: Изразените мнения са лични и не могат да бъдат възприемани като инвестиционен съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Всъщност, спадът на ОЛП от страна на ФЕД и ЕЦБ ще дойде ... разумна? мярка но, твърде едностранна. ПРЕДИ да се обяви отказът от лихвата като основен механизъм за създаване на приход на финансовата система, нещата нямат изгледи да се подобрят. Ще става само по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
"За да потръгнат нещата - лихвите като идеология трябва да отпадне. Заемите трябва да се дават само срещу такси за оценка на риска и управление, а печалбата да идва като процент от създадената добавена стойност със съответния заем."-Много правилно и, струва ми се, измежду малкото смислени и потенциално успешни решения.Притеснява ме обаче, фактът на задълбочаващата се лакомия на паразитните структури в Първата Власт.Имам предвид, финансовата такава, на която всички останали дупе цаливат. Не може да си "банкер", без да притежаваш банката, и да получаваш бонуси за това...от същите измислени пари, "генерирани" чрез помпане на лихви.Долу лихвите като "инструмент" за печалба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
Melani2
преди 12 години
Значи си признавт че Капитализма е демократичноматериалистически, незнам как може да стане идеологически-отзад напред.Мао беше навремето нещо предприел, но за нас няма приложение защото сме културно образовани .А нашият културен принос" Знаме на мира "отдавна стана поредния жилищен комплекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Така е като чрез световната финансова система и кредитите стойността от създаденото отива в спекуланти и банкери, а не в производителите.Няма шанс за оправяне в дългосрочен план. Може само временно да се отлага колапса с наливане на нови и нови безлихвени заеми(печатане на пари) от централните банки.На практика функцията на парите се измени последните 100г. от средство помагащо по лесна размяна в средство за преразпределяне на благата по един неестествен начин.За да потръгнат нещата - лихвите като идеология трябва да отпадне. Заемите трябва да се дават само срещу такси за оценка на риска и управление, а печалбата да идва като процент от създадената добавена стойност със съответния заем.А не както сега - дават се едни пари. Пише се фиктивно, че един куп лихви се дължат. Оттам банката отчита измислен силно положителен резултат. Почва да харчи наляво и надясно(де факто се декапитализира яко) И накрая рев - "оооо ще фалираме, ама то покрай нас и цялата с-*** ще фалира" и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
trendline
преди 12 години
"Големите" икономики топат топката и чакат кризата да отмине от само себе си. Потребителски разходи базирани на нови дългове само задълбочават пропадането. Реформите, които трябва да се направят в краткосрочен план ще са болезнени за хората, а положителния ефект ще се види след 5-6 години когато други хора ще са на власт. Патова ситуация от всякъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Мировойска
преди 12 години
Благодаря на автора за задълбочения и смислен коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още