IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ се е свил през април

Износът и вносът ще продължат да се охлаждат и като цяло търговията ще бъде неутрален фактор за икономическия растеж, коментира икономист

17:41 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският дефицит на САЩ се е свил през април

Търговският дефицит на САЩ се е свил през април, след като спадът на вноса се оказа достатъчно голям, за да неутрализира първото понижение на щатския износ от 5 месеца, съобщава Bloomberg.

Показателят се е понижил с 4,9% до 50,1 млрд. долара от 52,6 млрд. долара през март, разочаровайки анализаторите, разкриват данни на щатското министерство на търговията.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че дефицитът на страната ще се свие до 49,5 млрд. долара. Както износът, така и вносът се понижиха от рекордните нива през март.

Американския износ вероятно ще бъде ограничен от стагнацията в Европа и забавянето на растежа в Китай, който стимулираше най-голямата световна икономика. В същото време вътрешно потребление ще подкрепи вноса, с което евентуално по нататъшно балансиране на търговията ще се окаже по-трудно.

„Като цяло глобалният търговски обем ще се понижи поради по-слабото потребление“, казва Джошуа Шапиро, главен икономист на MFR Inc. в Ню Йорк. „Износът и вносът на САЩ ще продължат да се охлаждат и като цяло търговията ще бъде неутрален фактор за икономическия растеж на страната“.

Днешният доклад ревизира и данните от миналата година. През 2011 г. търговският дефицит на САЩ се е разширил до 559,9 млрд. долара от 494,7 млрд. през предходната година.

През април износът се е понижил с 0,8% до 182,9 млрд. долара от рекордните 184,4 млрд. долара през март. За същия период вносът се е понижил с 1,7% до 233 млрд. долара от рекордните 237,1 млрд. долара през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още