IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Европа има три месеца, за да спаси еврото

Който и да е на власт в Гърция, едва ли ще успее да се справи с ангажиментите по спасителните кредити, смята милиардерът

10:47 | 04.06.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос: Европа има три месеца, за да спаси еврото

Европа има три месеца, за да спаси еврото, след което пазарите ще спрат да дават повече време за решаване на проблемите. Такова е мнението на американския милиардер Джордж Сорос, пише MarketWatch.

"Мнението ми е, че властите разполагат с прозорец от три месеца, през които все още могат да поправят грешките си и да обърнат сегашните тенденции. Под власти имам предвид най-вече германското правителство и централната банка на страната“, обяснява Сорос.

Според него нищо няма да може да бъде решено без съгласието и одобрението на Германия.

„Силно задлъжнелите страни ще трябва да получат облекчение на разходите си за финансиране. Има различни начини това да се случи, но всички те трябва да получат активната подкрепа на Германия“, смята той.

Предизвикателството ще бъде именно убеждаването на германците, че тези стъпки са изцяло в техен интерес.

"Надявам се гърците да се стреснат достатъчно от перспективата да бъдат изключени от Европейския съюз, за да дадат макар и слабо мнозинство на коалицията, готова да прилага сегашното споразумение с ЕС, МВФ и банковите кредитори", допълва той.

До три месеца "германската икономика също ще отслабне и за канцлера Ангела Меркел ще бъде още по-трудно да убеди германската общественост да приеме допълнителни отговорности към Европа. Това отваря този прозорец от три месеца", уверен е Сорос.

Решението на проблемите трябва да мине през застраховане на депозитите, за да се спре тегленето на пари от банките в периферните страни. Освен това банките ще трябва да получат възможност да се кредитират директно от Европейския механизъм за стабилност, чиято основна задача е да финансира закъсалите правителства от еврозоната.

Сорос е на мнение, че гръцкото общество „ще бъде доста ужасено от перспективата за изключване на страната от Европейския съюз“ и на изборите този месец вотът ще позволи формирането на правителство, което да се придържа към договорените условия по спасителните програми.

„Каквото и да било правителство обаче няма да се справи с ангажиментите, така че гръцката криза ще достигне своя пик през есента“, категоричен е Сорос.

По неговите думи това означава, че мерките за икономии отново ще спечелят известно време, но няма да решат проблемите. Така след изтичането на около три месеца пазарите отново ще започнат да искат своето, но този път няма да има кой да им го даде.

Въпреки всичко Сорос е уверен, че еврото ще оцелее. Причина за това ще бъде решителността на Германия за неговото запазване, тъй като връщането към марката би имало огромна политическа и икономическа цена. Част от нея би било изместването на страната от големите й експортни пазари, обяснява милиардерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Hahoto,от кой друг зависи спасение от сегашна криза, ако не от държавата, тъй като именно държавата чрез своето непригодно за "Незлатни пари" финансово управление създава кризата?Нима не знаете, че еврото е Незлатни пари?Нима не знаете, че то се ползва при условия на стар, от време на Златни пари начин на ДФУ?Нима са съвместими?Възможно е полезно решение.До 24 часа време след ползване на ГОДНО за евро финансово управление - кризата в Еврозоната ще е прекратена.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 12 години
Ricco, не съм съгласен с теб за високата роля на държавата в решаването на кризата! "Ей така - щрак с пръсти и "пазарите" са дотам" весело звучи, но по-скоро управляващите ще се хванат за палците след такова щракане. Ние след 45 години авторитарна власт, още 10 мутринска и 12 олигархична, все сме свикнали, че правителствата, като щракнат с пръсти и всичко се оправя. Историческата практика показва друго.А примери много! Например печатането на пари от централните банки. Ами те печатат и не са спрели от както се възнеса Лемънс брадърс. И САЩ печатат и Европа, наливат ликвидност...И какво свърши ли кризата, не напротив. Югът сви разходите- бюджетни съкръщения, 20 и нагоре процента безработица и какво има ли благоденствие, напротив. Хората привключиха от харчене към пестене, това е психология и е спирала. За това поръчките са по-малко, нуждата от стоки намаля, цените на суровините падат, а кеша поскъпва, независимо, че се печатат трилиони! Недей възлага големи надежди на политиците :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"след което пазарите ще спрат да дават повече време за решаване на проблемите"--------------------------Сорос май е забравил, че "пазарите" имат срещу себе си сила, с която просто не могат да се състезават - печатниците на централните банки. И това, че досега на "пазарите" им се позволява да мислят, че нещо зависи от тях (и да се вземат за важни), може много лесно и бързо да се промени с едно решение на ЦБ. Ей така - щрак с пръсти и "пазарите" са дотам. Просто все още политиците не намират смелост (заради миналото) да стъпят на врата на "пазарите", но като опре ножа до кокала и когато нещата опрат до това дали самите политици ще оцелеят, тогава ще придобият смелост и ще има сеч (контрол на движението на капитали ще е най-мекото). Затова, ако "пазарите" имат глупостта да изправят политиците до стената и без възможност за маневриране, просто ще си изпросят боя и след това ще видят кон боб яде ли и оцет пие ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 12 години
Soros, сигурно знае нещо което ни не знаем. Щом толкова отркито говори, мисля че 3 месеца ще е само фикция, за седмици ще се реши какво ще става. Меркел ще взима бързи решения, за отрицателно време - или след това Германия ще клекне, но ще узорпира власта на ЕС или ще чистка в ЕЗ, която ще доведе до прага на разпада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Еми що не ги оставиха да фалират в щатите? Нали уж големи капиталисти, а държавата им подпомогна разни "мастодонти" в промишления и банковия сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Знаеш ли какво представлява социализма - чиста проба измама ! Същото нещо е и капитализма , а политиката е криминална - не печеленето на пари.Парите имат свойството да се концентрират и в момента сме точно в такъв момент , просто трябва тези които са ги натрупали да ги загубят ако не са ги вложили в икономиката и колкото по бързо се случи , толкова по кратка ще бъде кризата.Тези натрупани в банките пари от хора на които те не са необходими трябва да се заличат поне наполовина, банките са за това - всяка втора банка трябва да загуби и да фалира минимум или от всички да останат само няколко нефалирали. Затова немските банкери искат да не се изгражда механизъм за наливане на пари в застрашените банки. Може би са прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 12 години
Лятото някак ще се крепят нещата - но зимата , яко ще затънем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
benasipro
преди 12 години
проблема е вече в Испания (тоест испанските банки), тя как ще издържи 3 или 5 месеца .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Става въпрос за седмици , на него му се привиждат месеци..след месеци събитията ще са напреднали и връщане назад няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Игати прогнозата. Бий малко на ултиматом чак.Мдам, тоя сезон трябва да се направят повечко буркани на село, че не се знай къв глад иде. Пък и да дигнем малко БВП-то на държавицата ни :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още