IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Когато Гърция слезе от сцената, бързо се намира кой да я замести

Еврото продължава да буксува заради провала на политиците да намерят изход от кризата, смята Питър Леониду от Alpari FS

10:11 | 04.06.12 г.
Когато Гърция слезе от сцената, бързо се намира кой да я замести

Автор: Питър Леониду, Alpari FS

През изминалата седмица станахме свидетели на неуспешна среща  на ЕС, която поръси пазарите с несигурност, вместо да ги успокои. Причината е, че лидерите в съюза се провалиха в опитите  си да достигнат до решение как да се справят с кризата.

Много ентусиазираният Франсоа Оланд продължи да настоява за еврооблигации, така че да се прекрати дълговата криза и държавите да продължат да заемат пари. Предложението му естествено срещна твърдата съпротива на Ангела Меркел, която счита, че това не е добро решение в дългосрочен план, защото немските данъкоплатци ще продължат да поемат най-голямата част от товара да спасяват слабите страни от еврозоната.

Още горчилка внесе признанието на Лукас Пападимос, който сподели, че страната му събира сили да излезе от еврозоната. Провалената среща потопи еврото до 22-месечно дъно от около 1,2450, като търговията остана около това ниво до края на седмицата.

Сантименти и надежди подкрепиха европейската валута след като излязоха резултати, че партии като Нова Демокрация в Гърция набират популярност преди изборите, но други събития по други места държаха парите под натиск.

Гърция най-накрая седна на втори ред в театъра на еврокризата, като сега Испания играе главната роля на валутните пазари. Регион Каталуня обяви в петък, че ще има нужда от помощ от централното правителство, за да плати дълговете си и така дръпна още по-надолу крехката испанска икономика.

Междувременно банковата криза продължава да се изостря, след като плановете за рекапитализация на Bankia бяха стопирани. Това прати еврото на ново 22-месечно дъно от 1,2370 срещу долара във вторник.

Най-голям отпечатък обаче остави пониженият испански рейтинг (от агенция Egan Jones) до степен В от ВВ- и то само седмица, след като имаше корекция от ВВ+ на ВВ- Последва и спад спрямо йената – в общи линии най-големият за последните четири месеца.

Неминуемо доларът беше силен спрямо еврото, но остана слаб към йената, която продължава да бъде любимото валутно убежище и е в много благоприятна позиция след решението на централната банка на Япония да не печата нови пари и да остави наличността непроменена, както и че няма да има нужда от допълнителни стимули.

Двойката се търгуваше между 79,30 и 79,80, без да премине психологическите 80,00 йени за долар. Доларовият индекс падна до 82,25 във вторник, след като индексът на потребителското доверие спадна до 64,90 пункта през май и заради допълнителни лоши новини от сектора на недвижимостите. Проучване показа, че цените на жилищата в САЩ са стигнали ново най-ниско ниво за последните години след спад от 1,9% спрямо същият период на миналата година.

Австралийският долар  се търгуваше около 98,75 през миналата седмица, отслабен от испанските вълнения, докато канадския долар също беше под  напрежение заради евро проблемите в еврозоната и се търгуваше на 97,68 към щатския си братовчед.

Във вторник и доларът, и йената се видяха в по-слаба позиция заради отместването на прожекторите към Китай и краткосрочните му икономически планове – слухове  за нови мерки, които да подкрепят  растежа са най-вероятни.

Изглежда, че икономическото възстановяване е трудно навсякъде и дори валути като долара могат да се повлияят от случки в другия край на земното кълбо.

Изглежда, че съдбата на еврозоната не може да бъде променена, защото дори и гръцката криза да се е поразминала, зад ъгъла винаги има някоя друга европейска страна, която е готова да заиграе главната роля.

Стана традиция валути като долара и йената да печелят от еврокризата, а други като паунда и австралийския долар да губят заради нея. Възможно е събития в Китай да са единственият начин да бъде постигнат някакъв баланс в близко бъдеще.

Забележка: Изразените мнения са лични и не могат да бъдат възприемани като инвестиционен съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още