IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската търговска камара понижи прогнозата си за ръста на страната

От организацията обаче очакват ръст на разходите на домакинствата и на инвестициите на бизнеса

12:55 | 02.06.12 г.
Британската търговска камара понижи прогнозата си за ръста на страната

Британската търговска камара понижи прогнозата си за икономическия ръст на страната през 2012 г. до 0,1% от досегашните 0,6%, съобщи ВВС, като се позова на данни от Тримесечната икономическа прогноза на организацията.

Но камарата, която представя над 100 000 компании, повиши прогнозата си за 2013 г. до 1,9% от 1,8%.

Генералният директор на организацията Джон Лонгуърт призова за повече действия в интерес на предприемачите от страна на правителството.

Лонгуърт призова и за създаването на банка, която да осигурява капитал за дребния бизнес, за повече разходи за инфраструктура, за дългосрочни стратегии в областта на въздухоплаването и енергетиката и за по-малко сковаващи правила.

Без действия икономиката „ще гравитира около дъното“ по-дълго от очакваното, убеден е той. „Имаме нужда от ръст, и то веднага“, категоричен е Лонгуърт.

„Ако правителството работи заедно с частния сектор за създаването на точната среда в дългосрочен план, ще успеем да докажем веднъж и завинаги, че смелият бизнес може да ни изтегли от стагнацията, за да стъпим твърдо на пътя на възстановяването“, добави той.

В доклада на камарата се посочва, че проблемите в еврозоната ще се запазят за известно време и ще бъдат източник на затруднения за британския бизнес.

От организацията обаче очакват разходите на домакинствата да покажат известно подобрение, постигайки ръст от 0,7% през тази година, от 1,7% през 2013 г. и от 2,1% през 2014 г. след свиването от 1,2% през 2011 г.

Инвестициите на бизнеса също трябва да нараснат до 4,3% през 2012 г. от 1,2% през миналата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още